sgk ödediği maaşı geri istiyor
Merhaba ben haziran 2011 e kadar 657-4/B li sözleşmeli öğretmen olarak çalışıyordum 2009 da babamı kaybettim babam emekli sandığı emeklisiydi bir yakınımız vasıtasıyla yetim aylığına başvurdum ve bağlandı geçen sene haziran 2011 de tüm sözleşmeleri kadroya geçirdiler benim maaşımın kesilmesi gerekiyormuş fakat ben almaya devam ettim geçen hafta maaşın yatırıldığı bankadan beni aradılar ve işe başladığım söylenerek son 1 senedeki maaşın geri ödemesi istendi bankaya yazı 31 mayısta yazılmış fakat bana haziran- temmuz ve ağustos maaşlarıda yatırılmıştı anlamadığım şey sgk madem işe başladığım için bankaya yazı yazıyor hemde neden maaş ödemesi yapıyor ben zaten çalıştığım için maaş almamam gerektiğini bilmiyordum bilseydim geri ödeyeceğim parayı almazdım bu durumdan en azından faiz ödemek istemiyorum ortada iki taraflı bir hata olmakta ve cezasını sadece ben çekiyorum bu durumla alakalı resmi olarak ne yapabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim
Cevap: sgk ödediği maaşı geri istiyor
Kadrolu bir çalışanın herhalde birde aldığı maaşın üstüne yetim aylığı alamayacağını tahmin etmek için çok derin hukuk bilgisi olmasına gerek yok.Burda kabul ettiğiniz üzere iki taraflı bir hata söz konusu.Ancak bu gibi durumlarda devlet daima alacağını alır mantığı işleyeceğinden elbette yasal faiziyle bu miktarı ödemek durumundasınız.Bu gibi karmaşık durumlarda devletimizin kurumları arasında kordinasyon ve bilgi akışının çok başarılı olmadığını bilerek gerekli yerlere başvurmak gerekiyor maalesef.Şahsi kanaatim ödemeyi yapan bu kurumunda kısmen hatalı olduğu yönünde.Ancak bu sizin sehven aldığınız miktarı yasal faiziyle geri ödeyeceğiniz gerçeğini değiştirmez.Kolay gelsin.
Cevap: sgk ödediği maaşı geri istiyor
Ekstra olarak dul, yetim, malül aylığı gibi aylıklarda kişinin başka gelirinin olmaması ve bu aylığa ihtiyaç duyması gibi şartlar aranmakla beraber kişi eğer geliri olurda bu aylığa ihtiyaçı kalmazsa bunu hemen aylığı aldığı kuruma bilirmekle yükümlüdür.Yetim aylığına başvurduğunuz yerdeki imzaladığınız evrakları kontrol edin, yüksek ihtimal bu ibareler imzaladığınız evrakların arasında olacaktır.O aylıklar kanunla belirtilen şartları sağlayan, çalışamayan veya henüz çalışmayan kişiler içindir.Kişilerin çalıştığı halde ömür boyu babasının maaşını alması için değildir.Bunu pekala hemen herkez tahmin edebilir.Ayrıca devleti zarara uğratmaktan hakkınızda kamu adına dava açılması ihtimal dahilinde diye düşünüyorum.Eğer parayı ödeyerek bu işin içinden çıkabiliyorsanız şanslısınız demektir.Tavsiyem yetim aylığı alırken imzalamış olduğunuz ve içinde bulunduğunuz durumu beyan eden evrakları kontrol etmenizdir.Yazdıklarım kendi fikirlerim ve öngörülerimdir.Siz gene araştırmaya devam edin.Aldığınız paranın devletin istediği haksız olan kısmını faiziyle alacağını kesin göremekle beraber ihtimal kamu davasıyla başınızı ağrıtabileceğini tahmin etmekteyim.Bakalım ne çıkacak.Tekrar kolay gelsin.