Anonim Şİrket Hisse Haczi Hk
Merhaba
3 Yıldır bir şirketten alacagım var ancak alamıyorum bir iş hanında ufak bir ofis tutmuşlar şirketin kapısı kapalı ve kimseler yok . AŞ şirketinden alacağım kesin mahkeme kararı var.şirket gönderdigimiz icra yazılarının hepsi geri döndü . bana borçlu görünen AŞ hisselerine ticaret odasına baş vurarak veya kanuni başka bir yolu varsa o şekilde alacaklı oldugum kadar şirket hissesine haciz yapabilirmiyim.Tşk
Cevap: Anonim Şİrket Hisse Haczi Hk
Alacak neden kaynaklanıyor? Anonim şirketler tüzel kişiliklerdir. Tüzel kişinin borcundan dolayı hissedarlara veya kar paylarına haciz yapılamaz.
Aşağıdaki bilginin güncel olup olmadığını araştırmadım.
*
Borçlunun ortağı bulunduğu anonim şirkette hisse (pay) senedi ya da ilmuhaber çıkarılmamışsa, borçlunun bu hissesine (payına) çıplak pay denilir ve bu pay borçlu tarafından başkalarına devredilebileceği, rehnedilebileceği gibi, borçlunun alacaklıları tarafından da haciz edilebilir.
İİK. mad. 94/I’de değişiklik yapılmadan önce, borçlunun anonim şirketteki payı -hem anonim şirkete gidilip, “şirkette haciz tutanağı düzenlenerek”- İİK. 94/I’e göre ve hem de -şirkete «haciz ihbarnamesi» gönderilerek- İİK. mad. 89’a göre haciz edilebiliyordu.(5)(6) İİK. mad. 94/I’de -«uygulamada çıkan tereddütleri gidermek amacıyla(7)»- 4949 sayılı Kanun ile -13.7.2003 tarihinde- değişiklik yapıldıktan sonra artık «çıplak pay»ın İİK. mad. 89’a göre şirkete «haciz ihbarnamesi» gönderilerek haciz edilememesi(8) ve icra müdürünün (yardımcısının) bizzat anonim şirkete giderek haciz işlemini pay defterine işlenmek suretiyle gerçekleştirmesi gerekir.(9)
Ancak hemen belirtelim ki; pay haczi, pay defterine işlenmemiş dahi olsa, «payın haciz edildiği» hususunun şirkete bildirildiği tarihte, pay haczedilmiş olur (İİK. mad. 94/I, c: 4)
alıntıdır
Sayın İsmail Arslan va litigation
Alacagım haksız yere dödemiş olduğum bir parayı istirdat davası sonucu kazandım alacağım dundan kaynaklanıyor.şimdi benim anlamadığım bu AŞ'nin kapısı kapalı bunlara ulaşımıyorum şirket ortakları borç benim değil diyor .peki AŞ'de bir tüzel kişilik sayılıyor AŞ de kapalı kapı duvar peki benim gibi alacaklılar hakkını nasıl alacak
Ben şimdi bir AŞ kursam piyasayı dolandırsam sonrada işyerini boşaltsam kapısını kitlesem bana kimse birşey yapamaz sanırım yanlış anlamadıysam
Alacağın tahsili için bazen şartlar da uygun olduğunda hukuksal anlamda bazı teknik manevralar yapılabiliyor. Sonuç alınmayabilir, fakat denenmesinde fayda olabilir. Sermaye şirketlerinde şahısları mal varlıkları ile sorumlu tutamazsınız; evet lakin A.Ş., L.T.D. ŞTİ. vb. fark etmez yapılabilecek bir şeyler yine de var. Ayrıntılar için bir avukata danışmanızı öneriyorum.
Alıntı:
İsmail Arslan rumuzlu üyeden alıntı
Alacağın tahsili için bazen şartlar da uygun olduğunda hukuksal anlamda bazı teknik manevralar yapılabiliyor. Sonuç alınmayabilir, fakat denenmesinde fayda olabilir. Sermaye şirketlerinde şahısları mal varlıkları ile sorumlu tutamazsınız; evet lakin A.Ş., L.T.D. ŞTİ. vb. fark etmez yapılabilecek bir şeyler yine de var. Ayrıntılar için bir avukata danışmanızı öneriyorum.
Sayın Arslan Bir Avukatım var sürecin başından buyana bir arpa boyu yol alamadık son olarak şirket hissesi haczi yapalım dedim yapamayız dedi neden olarakta şirket ortaklarının kişisel borçlerından dolayı şirket hisselerinin haciz edilebilecegini söyledi bana borçlu görünen ise şirketin kendisi oldugunu bu sebepten şirket hisselerinin haczinin mümkün olmadıgını söyledi peki ne yapacagız dedim yapacak bir şey yok diyor. Ben bunu kabullenmiyorum mutlaka kanunda benim haklarımı koruyacak bir düzenleme vardır diye düşünüyorum Sayın Arslan yapılabilecek bir şeyler yine de var yazmışsınız konuyu biraz acıp beni yönledirimisiniz .Tşk
Bence siz icra iflas hukukunda uzmanlaşmış olanlar ile durumunuzu paylaşın. Avukatınız yapacak bir şey yok derken yapılacak olanlardan sonuç almanızın mümkün olmadığı kanaati ile bu cümleyi sarf etmiş olabilir. Esasen somut içeriğe en hakim olan da odur. Bendeniz yapılacak başka şeylerin olduğunu biliyorum; fakat somut olayda işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum.