İşten ayrılacağım bir kaç sorum var
Merhabalar,
13 Haziran 2011 tarihinden beri çalıştığım iş yerinden maaşımı düzenli olarak alamadığım ve yoğun olarak mesai yaptığımdan dolayı işten çıkacağım.
İş verenimle işten çıkacağımı iki hafta önce konuştum fakat aldığım tehditler ve içeride kalan bir aydan fazla maaşım nedeniyle uzlaşmak zorunda kaldım.
Ben 2000 tl ye çalışıyorum. Fakat sigortamı asgari ücret üzerinden yatırıyorlar ve sigortamı işe girdikten 4 ay sonra yaptılar. 1 yıldır çalışmama rağmen sigortam 8 aydır yatıyor.
Çalışma saatlerim sabah 09:00 akşam 19:00. Günde 10 saat çalışmaktayım. Cumartesi dahil toplam haftada 60 saat çalışmaktayım. Öğrendim ki akşam saat 7 den sonra mesai yapmıyor bile olsam bu çalışma saatlerinden dolayı haftada 15 saat mesai yapıyormuşum.
Bir de akşam saat 7 den sonra kaldığım mesai saatlerini kabaca hesap edersek 1 senedir yaptığım mesailerin toplamı en az 10 ay boyunca günlük ortalama 3 saatlik mesai edecektir.
İşten ayrılmak için bir noterden "fazla mesai ücretlerini alamadığımdan dolayı haklı nedenlerle iş akdini tek taraflı fes ediyorum" gibi bir tebligat alıp ptt den işyerine göndermem yeterliymiş.
Fakat bazı sorularım ve endişelerim var.
Sormak istediklerim,
-Notere gidip nasıl bir tebligat hazırlamalıyım? (Bugün gittiğim noter bana bu konuda yardımcı olamadı.)
-Bu şekilde bir tebligat gönderdikten ne kadar sonra işten çıkmış olacağım,
-Veya işten çıkacağım kesin mi yoksa işveren tebligatta yazılanların aksini iddia eden bir yola başvurabilir mi? (Endişem mesai sürelerimin yazılı olduğu bir evrak olmamasından kaynaklı. Giriş çıkış saatleriyle ilgili bir kağıtta mevcut değil.)
-İşten çıkmam için başka bir şeye gerek var mı?
-Üzerime zimmetli bir telefon ve şirket hattı mevcut bunu nasıl iade etmeliyim? Gidip teslim tutanağı vermeye kalksam eminim işverenler zorluk çıkaracaklar.
-İçeride kalan maaşımı ve bahsettiğim şekilde haftalık 15 saatlik mesai ücretimi nasıl alabilirim? İşe girdiğimde çalışan sonradan işten ayrılan kişileri tanık göstermem yeterli mi? Fazla mesaileri ispatlamam için ne gerekli?
-Kıdem tazminatı alabilmem için çalışmış olmam gereken 1 yıllık süre işe giriş tarihime göre mi yoksa sigorta giriş tarihime göre mi belirlenecek?
-Tebligat sonrasında işten çıkışım kesin olarak verilir mi, verilirse sigorta çıkışım için benim bir şey yapmam gerekli mi yoksa işverenlerin opsiyonunda mı?
-Firma başka şehirde memleketim başka şehirde. İşten çıkınca memleketime döneceğim, haklarımı almak için firmanın olduğu şehirdeki mahkemelere mi gitmeleyim yoksa kendi memleketimdeki mahkemede halledebilir miyim?
-Eğer işçi haklı sebeplerle iş akdini fesih ederse iş verenin hizmet belgesi vermek zorunda olduğunu da öğrendim. Referans niteliğindeki bu belgeyi nasıl talep edebilirim?
Herkese teşekkür ederim
Cevap: İşten ayrılacağım bir kaç sorum var
En azından nasıl bir ihtar metni hazırlamam gerekiyor. Bu konuda fikir verebilirseniz gerçekten çok minnettar kalacağım.