Forumlarda bir millete sövmek bilişim suçu mu?
Merhaba...
ARkadaşlar forumlarda ya da internet portallarında şahıs ve isim vermeden bir millete sövmek hukuki açıdan sıkıntı çıkarır mı bana?
örneğin şehit haberlerinde sinirlendiğimde şahıs ve isim vermeden İsrail karşıtı bir küfür ettiğimde sıkıntı olur mu?
bazı forumlarda sinirlendiğimde yahudi veya israil karşıtı bir küfür ettiğimde hemen ırkçısın deniyor.
TDK'ya göre ben ırkçı değilim. çünkü TDK kendi milletini başka milletlerden üstün görmeye ırkçılık diyor..
NOt:ben ne kürtlerden ne ermenilerden nefret ediyorum. Tüm insanları seviyorum. Yahudiler hariç.Katı bir antisemitistim.
Değerli görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum...
bu arada umarım konuyu doğru yere açmışımdır...:)
Cevap: forumlarda bir millete sövmek bilişim suçu mu?
Dünyada insanlar iyi insan kötü insan diye ikiye ayrılıyorlar.
İyi insan, insan haklarına saygılı ve diğer insanların hakkini yemeyen insan demektir.
Dünyada milletler iyi millet kötü millet diye ikiye ayrılmıyor.
Her millette olduğu gibi maalesef Türk milletininde çok kötü mensupları var.
Bu sebeple Türk milleti tüm insanları iyidir, yada kötüdür diyemeyiz.
Hep iyi olsalardı hapishaneler bos olurdu.
Bu sebeple tüm İsraillilerde diğer insanları sömüren açgözlü kişiler gibi yansıtmak çok yanlış.
İsraillilerinde iyisi var kötüsü var.
Bu sebeple anti semitik olmak da yanlış.
Mesela ben Siyonist amaçları olmayan haredi yahudilerine sempati ile bakıyorum.
Cünki haredi yahudileri Müslümanlarla iyi ilişkileri savunuyorlar.
İzle
http://www.youtube.com/watch?v=N9qAS-wZFCs
http://www.youtube.com/watch?v=kTmw9F9f-2c
Küfür ederseniz de, sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız şikayet durumunda.
yabancı devletin şikayetçi olması halinde bildiğim kadarıyla suç oluşturur, burada hukukçu arkdaşlar da var onlar yanlışsam düzeltsinler. Ayrıca bu tip şeyler hiç hoş değil. Tüm bir millete küfür edilir mi hiç Allah sorar hesabını çünkü insanları millet olarak yaratan O. Eğer inançlı biri iseniz bu nedenle o milletteki istisnasız tüm insanların ahiretteki mahkemede sizden hesap sorabilceklerine ilişkin fetvalar bile görmüşlüğüm var. Suç olmasaydı bile kul hakkı denilen birşey var 3-5 milyon insanın birden hakkına girmeyinbence oturduğunuz yerden yazıktır Aman deyim :)
Toplumdaki genel algı(ki bu bir şekilde mahkemelerede yansıyor), herhangi bir lafın hakaret olup olmadığı duruma ve eden ve edilenin kim olduğuna bağlı. Mesela, yahudiler, masonlar, dinsizler, homoseksüeller ataistler hakareti hak ettikleri için genelde atış serbest. Mesela Fazıl Say twiterde bir laf yazdı kıyamet koptu, ama inançsızlara her zaman her ortamda hakaret ediliyor, fakat şu ana kadar mahkemeye yansıyan tek olay bile bilmiyorum.
TCK125/3-b ve c bendinde dinin yanında felsefi inançdan dolayı hakaret de suç sayılıyor -(gene yanlışsam hukukçu arkdaşlar düzetlsinler ben hukukçu değilim bu arada bunu yaziyim ama hakkımda o kadar çok dava açıldı ve beraat aldım ki birazını biliyorum diyebilirim :) )- ve alt ceza sınırı 1 yıldan az değil. Uygulamada aksaklık var mı bilmem ama ilgili yasa var.
Biraz konu dışı olacak ama insanımız bu konuda bence de daha hoşgörülü olmalı. Bende şahsen xxx şehirliyim ( forumda açıklamayı doğru bulmuyorum) yyy şehrindeyken "nasıl oluyorda hem xxx'li olup hemde türkçen bu kadar düzgün oluyor sen mit misin, yok yok ajansın hangi ülkeden geldin ingilizce ve rusayayı nasıl daha bu yaşta bu kadar iyi öğrendin , hukuk bilgin niye çok iyi o derse çalışmadan hep en yüksek notu alıyorsun demek ki seni yetiştirdiler " v.s.. gibisinden pekçok gerçekten SAÇMA soruya ciddi bir şekilde muhatap oldum okulu bitirip geri dönünce de üzerime iftira atıldı mahkemelik oldum durduk yere ve müştekinin ifadesi hernedense hep "xxx şehirli" olmam üzerineydi neyseki "suçun sair unsurları dahi oluşmadığı oluşmuş olsaydı bile fiili işlediğime dair bile yeterli kanıt olmadığı" şeklinde deyim yerindeyse kapı gibi bir kararla beraat ettim ama bir daha oralara okumak için bile gitmem herhalde önyargıları kırmak çok zor ve üzücü. bu da olayın insani yönü, farklılıklardan niye bu kadar korkuyoruz bende anlamıyor size hak veriyorum.
Bir millete sövme gibi bir fiil kanaatimce ciddi bir ruh hastalığı belirtisidir. Kimin hangi milletin hangi boyunda doğacağına ne gibi bir dilekçesi var? İnsan nerede ve hangi ortamda hangi mensubiyette olursa olsun, insanlığını koruduğu ve geliştirdiği nispette kıymetlidir.
duygusal cevaplar yerine teknik yani hukuki açıdan cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. bundan sonra daha dikkatli olacağım.