Todaie yüksek lisan programına idare izin vermeyebilir mi?
TODAİE yüksek lisans programına devam ile ilgili şöyle bir tereddüdüm var.
25.6.1958 tarhli ve 7163 sayılı TODAİE teşkilat kanununda;
"Madde 15- Amme İdaresi Enstitüsünün giriş müsabakasına katılabilmek için üniversite veya yüksek okul mezunu olmak şarttır. Bu şartı haiz bulunan kimseler arasından, idare heyetinin tespit edeceği esaslar dairesinde yapılacak müsabaka imtihanını kazananlar Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne devam edebilirler.
Yukarıda evsafı haiz olup da devlet dairelerinde, mahalli idarelerde, İktisadi Devlet Teşekküllerinde çalışanlardan müsabaka imtihanını kazananlara tahsil süresince izin verilir. Bu kimseler bütün özlük haklarından faydalanmakta, maaş ve ödeneklerini kendilerine izin veren daire, müessese ve teşekküllerden almakta devam ederler. Enstitüdeki tahsillerini başarı ile bitirenlerin Enstitüde geçirdikleri müddet kıdemlerine sayılır ve bu müddetin bir katı (1 seneden az olmamak üzere) kıdemlerine eklenir."
hükmü vardır.
Diğer yandan, TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ'nin (Resmi Gazete Tarihi: 18.01.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24291) katılma koşullarını düzenleyen 24. maddesi'ne 2007'de yapılan değişiklikle
"g) (Ek: RG-21/08/2007-26620) Programa devam edebilmek için eğitim süresince kurumlarından izinli olduğunu belgelemek." hükmü eklenmiştir.
Buna göre, TODAİE tarafından yapılan giriş sınavlarında başarılı olan devlet memurlarına kurumu izin vermeme yetkisine sahip midir? Yönetmelikte bahsi geçen hüküm, TODAİE yüksek lisans programlarına katılacak adayların kurumun bilgisi (izni değil) dahilinde programa devam etmeleri için eklenmiş bir hüküm olabilir mi? Eğer öyle değilse, yönetmelik, kanuna aykırı hüküm getirmekte midir?
Teşekkür ederim.
Cevap: Todaie yüksek lisan programına idare izin vermeyebilir mi?
Kanun'a göre kurum izin vermek zorundadır diye düşünüyorum. Yönetmelik hükmüne göre de müsabaka imtihanını kazandıktan sonra kurumunuza müracaat ederek kanun hükmü çerçevesinde izin alırsınız ve kurum bunu bir belge ile belgelendirir. Böylece hem kurumunuzu bilgilendirmiş hem de kurumunuzdan izin almış olursunuz. Kanun hükmüne göre de zaten kurumunuzca bir izin belgesi düzenlenmesi gerektiği için Kanun-Yönetmelik aykırılığı yoktur.
Sayın Çobanoğlu,
Cevabınız için teşekkür ederim... Kurum izin vermemekte kararlı görünüyor....
Dava sürecine girme ihtimali var, örnek yargı kararı arıyorum...
hocam dava mı açtın aynı durumu bende yaşıyorum. idare izin vermedi. ne yapmam gerekiyor.
Arkadaşlar merhaba,
kurumum bana da izin vermedi? örnek mahkeme kararı olan varsa paylaşabilir mi?