İşten tam 1 yıl 1 gün sonra çıkarıldım. İzin ücreti alabilir miyim?
Merhaba,
Forumda izin ücreti ile ilgili yaptığım aramalarda birçok bilgi edindim fakat benim sorunuma yanıt bulamadım. Ben bugün işten ayrıldım ve tam olarak 1 yıl 1 gün çalıştım. İhbar ve kıdem tazminatlarımı alabilirken izin ücretini alamayacağımı söyledi muhasebedekiler. Ben de bildiğim kadarıyla 1 yıl dolduğu anda izin ücreti hakkına sahip olduğumu belirttim. Bunun üzerine 1 yılı doldurduğumu fakat 14 gün geçmediğini bu nedenle izin kullanamamak için sürem olmadığı için ödenemeyecek olduğunu söylediler. Bununla ilgili mevzuatı araştırmama rağmen hiçbir şey bulamadım.
Özetlersek sorum şu: Eğer tam 1 yıl 1 gün çalışıp işten çıkarılırsak izin ücreti olan 14 günlük maaş almaya hak kazanıyor muyuz? Bununla ilgili bir yönetmelik veya kanun var mıdır? Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
Cevap: İşten tam 1 yıl 1 gün sonra çıkarıldım. İzin ücreti alabilir miyim?
1 tam yılı doldurduğunuzda, ücretli izin kullanmaya hak kazanırsınız. İzni kullanabileceğiniz dönem hakkında işveren söz sahibi olsa da, sözleşme feshinde hak kazanılıp kullanılmamış izin sürelerine ait ücretler ödenir.
İş kanunu nu ilgili maddesi :
'' Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
Madde 59 - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.''