Cevap: Miras Kalan Malın Satışı
Alıntı:
dyermaker rumuzlu üyeden alıntı
Babam'dan kalan daire'nin satılmasını istiyorum fakat kardeslerim yanasmiyor. Alıcı var ev için fakat teklif edilen para az geliyor.Dava açma hakkım var mı? Mahkeme yoluyla satışı mümkün mü çoğunluğa bakılmaksızın? Sonuçlanması uzun sürer mi ve çok masraf çıkar mı?
Ortaklığı giderme davası açma hakkınız var.Azınlık çoğunluk fark etmez.
Kardeşlerinize mesela 4 hisse,eve talip olan 100 bin fiyat verdi. Siz benim hisseme düşen 25 bini verin ister kendiniz kullanın,ister daha yüksek fiyata satın.Siz uğraşmazsınız,onlar kendilerine göre ücreti beğenmiyorlar madem kendileri daha üst fiyata müşteri bulsun veya size şuan ki biçilen fiyattan hakkınızı versinler.Fiyat az bizimde alacak paramız yok derlerse ortaklığı giderme davası ile evin satışını talep edersiniz,satılır.
Alıntı:
carsambalıfaruk rumuzlu üyeden alıntı
Ortaklığı giderme davası açma hakkınız var.Azınlık çoğunluk fark etmez.
Kardeşlerinize mesela 4 hisse,eve talip olan 100 bin fiyat verdi. Siz benim hisseme düşen 25 bini verin ister kendiniz kullanın,ister daha yüksek fiyata satın.Siz uğraşmazsınız,onlar kendilerine göre ücreti beğenmiyorlar madem kendileri daha üst fiyata müşteri bulsun veya size şuan ki biçilen fiyattan hakkınızı versinler.Fiyat az bizimde alacak paramız yok derlerse ortaklığı giderme davası ile evin satışını talep edersiniz,satılır.
Dava ile satışta ilk önce hak sahiplerinin alma hakkı varmış sanırım. Peki bu fiyat neye göre belirleniyor. Atıyorum 100'lük yeri kardeşlerden biri 50 liraya almak istiyor. Ama bölününce cok daha az bir rakam düşücek bize. Buna itiraz hakkimiz oluyor mu?
Alıntı:
dyermaker rumuzlu üyeden alıntı
Dava ile satışta ilk önce hak sahiplerinin alma hakkı varmış sanırım. Peki bu fiyat neye göre belirleniyor. Atıyorum 100'lük yeri kardeşlerden biri 50 liraya almak istiyor. Ama bölününce cok daha az bir rakam düşücek bize. Buna itiraz hakkimiz oluyor mu?
Açık artırma ile satılır.Çok veren kazanır.
anlaşma şansınız yoksa izleyeceğiniz 2 yol var
ortaklığın ortaklar arasında ihale edilip bozulmasını talep edebilirsiniz, bunun için tüm paydaşların rızası gerekmektedir
veya dışarıdan birilerinin de ihaleye katılmasını talep edebilirsiniz
masraflar ise 750 tl harç, satış bedelinin %0,99
avukat ise satış bedelinini maksimum %25'ini talep edebilir, taşınmazın değerine ve avukata göre tutar değişebilir
avukat masrafı dışında yaptığınız masrafları satıştan sonra geri alıyorsunuz