Bosanma sonrası katki payi istemi
Esime boşandım ve cuzzi miktarda tazminat aldım. Evli olduğumuz süre icinde almış olduğumuz otomobili eski esim bosanma davası devam ederken sattı. Katki payım ile ilgili olarak ve ziynet eşyaları ile ilgili olarak dava acmam halinde satılan arac üzerinden payımı alabilir miyim? Ayrıca tazminat almış olmam ziynet eşyaları ile ilgili olarak hakkimın yerine gecer mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler..
Cevap: Bosanma sonrası katki payi istemi
Sayın "rosata" öncelikli olarak davayı aşamasında eşinizin üzerine kayıtlı araca tedbir koydurmanız yararınıza olurdu ancak yinede çok geç değil.Boşanma sonrası 1 yıl ( boşanma üzerinden 1 yıl geçmedi ise) içersinde açacağınız edinilmiş mallara katılım davasında ( eğer farklı bir anlaşmanız yok ise ) bu satış görülecek ve mal kaçırma olarak değerlendirilecek zaten dava başında yapılan ekonomik durum araştırmasında bu araç eşinizin üzerine olduğu görülmüştür bu aşamadan sonra aracı satması payınızı alamayacağınız anlamına gelmiyor, normal şartlarda boşanma tarihinden geriye doğru 1 yıllık tüm alım-satım işlemleri incelendiği için bu satışdan elde edilen meblağdan tarafınıza düşen miktarı alma hakkınız hala var, aracın satılmış olması bir şeyi değiştirmiyor siz zaten araca değil aracın ederine ortaksınız dolayısıyla bu satışdan elde edilen gelirden payınızı alırsınız.
Tazminatın türü ve nedeni nedir bilmiyorum ancak dava başında ziynetlerinizden bahsetmediyseniz verilen tazminat ziynetlerin karşılığı değildir.Bunun içinde dava açıp talep edebilirsiniz dava başında bunlarıda talep etseydiniz bir ücret ödemeden boşanma sırasında değerlendirilir ve karar verilirdi, şimdi dava bittikten sonra bu altın ederini belirleyip belli bir miktar teminat yatırıp dava açmanız gerekecek.
Boşanma sonrası hakimin yazdığı gerekçeli kararda neye göre nasıl karar verdiğini anlatıyor buradan yola çıkarak ziynetler konusunda sonuç çıkarmanız daha kolay olur.Ayrıca avukatınız yokmuydu bu aşamaya nasıl geldiniz bu kadar eksiklik nasıl oldu anlamadım.
Saygılarımla.
Cevap: Bosanma sonrası katki payi istemi
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Avukatım var ancak araca tedbir konulması ile ilgili işlemleri defalarca söylememe rağmen ne yazık ki yapmadı. Sözleşmemiz gereği başka bir avukattan da destek alamadım. Bosanma davası bittiği için başka bir avukat aracılığı ile katki payi ve ziynet eşyaları ile ilgili olarak dava açmayı düşünüyorum. Hızlı geri dönüşünüz ve detaylı bilgilendirmeniz için tekrar teşekkür ederim:)