İşyerim taşınıyor, kıdem, ihbar tazminatım?
Merhabalar, 21aydır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışmaktayım,23 Mayıs 2012 tarihinde işverenim sözlü olarak işyerini,sahip olduğu bayiliği bırakarak, başka bayilik alarak; 130 km uzaklıkta ki başka bir şehre taşıyacağını tarafıma sözle bildirmiştir, benimde kendileri ile sabah akşam gidip gelmemi önermiştir, ben de kabul etmediğimi sözle bildirdim, aramızda yazılı olması gereken ihbarname alınmadığı için,bu durumu hiç yokmuş gibi değerlendiriyorum, onların çıkışımı yapmasını beklemek durumunda kaldım, fakat iş görüşmesine gitmem söz konusu olamıyor, ayrıca onların taşınacağı güne kadar beklemek durumundamıyım sormak istiyorum,çıkışımı yapmalarını hızlandıracak bir yol yokmudur,
ki onlar son güne kadar işçiyi kullanmak adına tutmak istiyorlar, diyelim ki bekledim, kıdem, ihbar, yıllık ücretli izinlerimden kalan tutarları ödemeyecekleri husunda ciddi şüphelerim var,sıkıntı ile geçirilen bu haftaların sonunda, beklediğime de değemeyecek, sonuç mahkeme olacak diye düşünüyorum, konu ile ilgili bilgilendirmenizi rica ederim,
fiilen çıkış yaptırdıkları gün, yasal olan hiçbir çıkış ücretlerimi ve belgelerimi hazırlamazlar ise o gün ne yapmam gerekiyor,
mahkemeye başvurmak zorunda kalır isem, c.tesi öğleden sonra çalıştırdıkları saatlerim için de mesai ücretimi taleb edebilirmiyim, (hafta içi ve c.tesi öğlen 13:30' a kadar 45 saatimi doldurmuş oluyorum) , resmi tatillerde de (dini bayramlar hariç) çalışıyorduk.
Cevap: İşyerim taşınıyor, kıdem, ihbar tazminatım?
Ödenmeyen her türlü maddi hakkınızın ödenmesini sağlayabilecek tek yol mahkemenin ödenmesine kaarar vermesidir. Bunun dışında ödemelerin yapılmasını sağlayabilecek yada hızlandırabilecek tek yol, işvereninizle yapacağınız görüşmeler olabilir ancak.
Yaptığınızı ıspatlayabildiğiniz, ücretinin ödendiği işvereniniz tarafından ıspatlanamayan fazla çalışma ücretlerinizi elbette talep edebilirsiniz,