İstifa ettiğim banka borç çıkardı
Merhaba, özel bir bankadan 6 ay çalışıp istifa ettim. banka işe girerken eğitim sürecinde hepimize hızlıca sözleşme imzalatti. açıkcası sözleşmeyi okuyamadım. 6 ay calıştıktan sonra 20 gün önceden istifa ediceğimi yazılı olarak bildirdim. istifa dilekçemden sonra insan kaynakları benim tazminat ödemem gerektiğimi söyledi imzalattıkları sözleşmeye dayanarak. istifamdan sonra beni aradılar ve hesabimda bulunan bir miktar parayı ana borcumdan kestiklerini ve kalan borcumun güncel halini söylediler. bende benim hesabımdan kafanıza gore para kesemiyeceklerini ve bu parayı ödeyemiyeciğimi söyledim.
Ancak il dışındayken aps ile 40 gün önce evime noter kanalıyla ihtarname yollanmış. ihtarnameyi bugün itibariyle muhtardan teslim aldım. ihtarnamede sözleşmenin çalışma süresi başlıklı maddesi gereğince banka kanalından bana verilmiş eğitimin bitiş tarihinden itibaren 1 yıl dolmadan istifa ettiğim için tüm eğitim giderlerini ve giydirilmiş son brüt aylık ücretimin 3 katı tutarındaki cezai şartı yasal faiz oranı üzerinden işlemiş ve işleyecek faizleriyle birlikte başka herhangi bir ihtara gerekolmaksızın bankaya ödemeyide kabul ve taahüt etmiş olduğumu bildirdildiler.
Ayrıca ihtarnamede hesabımdan bir tutarı kestiklerini ve kalan guncel bakiyeyi belirttiler. ihtarnamede bana tebliğinden itibaren 24 saat içinde ödemem gerektiğini aksi halde istedikleri ücretin gereğince her türlü hak ve alacakları için takas-mahsup hakkını kullanacaklarını ayrıca aleyhime yasal yollara başvuracaklarını, bu nedenle doğacak yargılama giderleri,faiz ve vekaletin ücretini de muhatabdan sorumlu olacağını ihtaren bildirdiklerini belirtmişler.
Ne yapmam gerektiği hakkında hiç bir fikrim yok. Ben bu özel bankaya 6 ay hizmet ettim. Bu parayı ödemek istemiyorum. Bu parayı ödemiş olursam 6 ay bedava calısmıs ve benden sonra alınan personelin eğitim masrafınıda karşılamış olacağım. Yardımlarınızı rica ediyorum.
Cevap: İstifa ettiğim banka borç çıkardı.
Eğitim masrafı ile ilgili yapabileceğiniz fazla bir şey yok.
Bir eğitim aldıysanız, eğitimle ilgili bir madde olan o sözleşmeyi imzaladıysanız, ödemek durumundasınız.
Cezai şartla ilgili olarak eğer cezai şart karşılıklı olarak her iki tarafın da ödeyeceği şeklinde düzenlenmemişse, geçerliliği olmayacaktır. Ancak yapılan bildirime itiraz sürenizi kaçırmış olduğunuzdan neler yapabileceğiniz , ne şekilde davranabileceğiniz konusunda bir avukatla görüşmeniz sizin için hayırlı olacaktır.
( O bedeli öderseniz, bir başkasının eğitim masrafını ödemiş olmayacaksınız, masraflarını bankanın karşıladığı, katıldığınız ama bankaya karşılığını vermediğiniz eğitim sürecinin bedelini ödemiş olacaksınız sadece)