Özel şirkette alınan yazılı uyarı, tutanak ve sicile işlenmesi
Merhaba;
Öncelikle aranıza yeni katıldım. Aranıza yeni katılma sebebim sanırım artık iş hukuku konularında hakkımı arama ve birşeyler öğrenmek.
Sorum başlıktada belirttiğim gibi sicile işlenme durumu
Özel bir şirkette 10 aydır çağrı üzerine müşteri temsilciliği (inbound) hem öğrenciyim hem çalışıyorum.
4857 iş kanununa göre saat ücretli çalışan bir personelim.
Genelde vardiyalarımız 11 saat üzerine çıkıp.Girişte part-time ama esnek saatler diye giriş yaptık.
Öğrenci olduğum için yılda 3 sefer 6 gün toplamda sınavlarım var ara-final ve bütünleme olarak.
Ara sınavda vardiya çıkmadan 1 hafta önce en azından haftada 1 gün iznimi sınav günü yapmalarını belirtmeme rağmen vardiyam 00-08 olarak çıktı ve oldukça zor durumda kaldım.(İşe girmeden önce sınav günleri izin yazacaklarını sözlü olarak ilettiler.)
Final sınavlarım yaklaştı ve vardiyam gene 00-08 ve sınav gününe özel 23-08 olarak çıkmıştır.İzin günümüde cuma günü olarak ayarlamışlar ve benden izin günüm olan cuma günü saat 23'de gelip cumartesi sabah saat 8'de işten çıkıp saat 9 da sınava girmemi istemektedirler.Gerekçe olarak ise raporların ve istifaların olduğunu o saatlerde kesin giriş yapmam gerektiğini göstermişlerdir.
Sorularıma gelecek olursam.
1-Perşembe sabah 08'de işten çıkacağım.Cuma günü izinliyim ve cuma günü saat 23'de vardiya yazmaları haftalık izin günümü ihlal ettikleri anlamına gelir mi?
2-İki gün işe gitmediğim taktirde iş feshi yapabiliyorlar (sınavım mazeret sayılmazsa) bildiğim kadarı ile ama benim korkum işten çıkarılmak değil.
İşten çıkarılırken aldığım yazılı uyarıların ilerde sicil olarak başka bir şirkette önüme çıkmasından korkuyorum.''Sizi bu şekilde korkutuyorlar'' diyenlerde var ama emin olamıyorum. Özel bir şirkette aldığım yazılı uyarı sicilime işlenip devlet dairesi veya başka bir özel şirkette önüme engel olarak koyulur mu ?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Özel şirkette alınan yazılı uyarı, tutanak ve sicile işlenmesi
Özel sektor çalışanlarının, iş hayatı boyunca kendisiyle birlikte güncellenerek devam eden bir sicili yoktur.
Aldığınız uyarıların yazılabileceği her hangi bir şey yok, o konuda rahat olun.
Ancak, her daim, yeni işe başlamak istediğiniz eski işyerinizi arayıp hakkınızda bilgi alma hakkını kullanabilir.
Teşekkür ederim zamanınızı ayırıp okuyup cevapladığınız için,
İzin günüm hakkında sorumada ulaştım galiba. 24 saat izin hakkım var sanırım ve buda sabah 8 de çıkıp ertesi gün akşam 23 de gelmem durumunda şirket için kanuni bir sorun teşkil etmiyor.Toplamda 39 saat izin yapmış sayılıyorum.
Bir sorum daha olacak.
Çalıştığım şirket taşoren bir firma 2 gün üst üste işe gitmemem neticesinde müşterimizin maddi yaptırım uygulaması sonucunda şirketin bana tazminat davası açma olasılığı var mı ?