Garanti süresinin başlangıcı hakkında
Forumdaşlarım selamlar hepinize.
Ben geçen sene temmuz (yada ağustos, fatura yanımda olmadığı için hatırlayamıyorum.) izmir bornova'da bulunan forumbornova'daki teknosa'dan LG marka bir televizyon aldım. Televizyonu almamdaki amaç evlilik hazırlığı yaptığım için çeyizlik babında almaktı. Televizyonu alırkan, teknosa çalışanı bize "ürünün kurulumunu 6 ay içinde yaparsanız ücretsiz olacaktır. "demişti. Ben de televizyonu 2012 yılının temmuz ayında kurduracağımı söyledim ve garanti süresinin başlangıç tarihini sordum. Satış elemanı böyle söylediğimde, cevaben "eğer 2012 temmuzda kurdurursanız kurulum ücreti ödersiniz, garantiniz de o zaman başlar." diye söyledi. Hatta nişanlım da buna şahittir. Bende kurulum ücretini ödeyeceğimi ama garantinin başlangıç süresinde sorun çıkıp çıkmayacağını tekrar sorduğumda, televizyonu ne zaman kurdurursam garantinin de o zaman başlayacağını söyledi.
7 temmuzda düğünümüz olacağı için, ev hazırlıklarına başladık ve 26 mayısta kurulumun yapılması için LG Müşteri Hizmetlerini aradık. Kendilerine durumu anlattıktan sonra garantinin ne zaman başlayacağını sorduğumda bana söyledikleri, garantinin fatura tarihi ile başladığıdır. Ayrıca yine şöyle bişey söylediler, eğer aldıktan sonraki 6 aylık süre içinde kurulumu yaptırsaymışız, garantinin kutunun açılıp kurulumun yapıldığı tarih olacağını söylediler. Yani ben kurulumu yaptırmadığım için hak kaybım olduğunu düşünüyorum. Eğer, misalen, 1 temmuz tarihinde a ve b olarak iki kişi televizyon alsaydı, a kişisi 31 aralık tarihinde, b kişisi de 1 ocak tarihinde kurulumu yaptırsaydı; a kişisinin garanti süresi 31 aralıktan itibaren başlayacaktı ve 2yıl+6ay garantisi olmuş olacaktı. b kişisi ise 1 ocakta kurulumu yaptırdığı için garantisi 1 temmuz tarihli fatura tarihi olacaktı ve 6 aylık hak kaybı olacaktı. Yani 1.5 senelik garantisi olmuş olacak televizyonun. 4077 Sayılı Kanuna da baktığımda 13. madde garanti süresini düzenliyor ancak bu durumla ilgili herhangi bir bilgi bulamadım. Umarım durumumu anlatabilmişimdir. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Cevap: Garanti süresinin başlangıcı hk.
Garanti süresi ürünün müşteriye fiili teslim tarihi itibarı ile başlar. Kurulumla bir ilgisi yoktur. Bazen fiili teslim tarihi fatura tarihinden sonra da olabilmektedir. Fiili teslim tarihini resmi belge ile ispat edebiliyorsanız bu tarih, değilse fatura tarihi esas alınır. Fiili teslim tarihi tanık ile isbat olunumaz. Hiçbir şekilde bir tarih ispat edilemiyorsa ürünün üretim tarihi ya da ithal edildiği tarih garanti süresinin başlangıcı olarak ele alınmalıdır.
Tabi garanti belgesi mevcutsa öncelikle bundaki tarihe bakılmalıdır.
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Ancak 2. paragrafta da belirttiğim üzere, müşteri hizmetleri de kendi dediklerini bir noktada yalanlamıyor mu? Yani, eğer 6 aylık süre içinde kurulumu gerçekleştirmiş olsaymışım, hem kurulum ücreti ödemeyecekmişim, hemde garantinin başlama tarihi kurulumun yapıldığı tarih olacakmış. Ben de kurulumu 6 aylık süre içinde yaptırmadığım için hem kurulum ücreti ödeyecekmişim -ki ben bunu tv'yi alırken kabul ettim-, hem de garantinin başlama tarihi fatura tarihi olacakmış. Eğer bana uygulamanın bu şekilde yapılacağı söylenmiş olsaydı, fatura tarihinden itibaren 6 aylık süreyi hesaplar, 6 aylık sürenin son gününde de kurulumu yaptırırdım. Ancak dediğim gibi, böyle bir uygulama bana saçma geliyor ve garanti süresi bakımında hakkımın kayıp ettirildiğini düşünüyorum.
Kurulum konusu 4077 sayılı yasada sözü geçen bir konu değildir. Firma da kurulum gibi bir hizmeti yasal zorunluluk olarak değil, müşteri memnuniyeti bakımından vermektedir. Dolayısı ile garanti süresi başlangıcını kurulum tarihi ile ilişkilendirmelerinin bir mantığı ya da hukuki bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Dediğim gibi varsa önce garanti belgesine, sonra faturaya ikisi de yoksa ürünün imal veya ithal edildiği tarihlere bakılacaktır.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. :)
Cevap: Garanti süresinin başlangıcı hakkında
Gerçi soru sorulmuş cevap verilmi ama ben kayna olması açısından kaynağı yazayım :)
Bilgilendirme:
GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi: 14/06/2003
Resmi Gazete Sayısı: 25138
Garanti ve Tamir Süresi
Madde 6
- Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve en az iki yıl ve/veya ilişik listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır.
Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin 2 yıl olduğu kabul edilir.
Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.
(Değişik fıkra: 24/04/2011 - 27914 S. R.G. Yön./3. md.) Malın tamir süresi, ekli listede ilan edilen azami tamir süresini geçemez. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
(Değişik fıkra: 24/04/2011 - 27914 S. R.G. Yön./3. md.) Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.