İşten çıkarsam tazminat öder miyim?
Merhabalar
bir bankada çalışmaya başladım. Bize bir sözleşme imzalattırdılar. Öncelikle 2 aylık bir deneme sürecinin daha sonra +4 aylık (toplamda 6) bir deneme sürecinin deneme sürecinin bitiminde de toplamda 2 yıllık bir çalışma zorunluluğunun var olduğu belirtildi.
2 ay içerisinde iki taraf da sözleşmeyi fesih edebilir fakat işten çıkan eğitim masraflarını öder.
6 ayda işveren fesih edebilir ve yine işten çıkan eğitim masraflarnı öder.
deneme süresinden sonra 24 aylık dönemde kendi isteğimle işten çıkarsam yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalacağım.
Şimdi sorum şudur işverenin bana bu eğitim masraflarını ya da tazminatı ödetme gibi bir hakkı var mı ? tamam eğitim masrafı ödenebilir gerçekten güzel eğitim verdiler ama ya tazminat ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: İşten çıkarsam tazminat öder miyim ?
Şimdi sorum şudur işverenin bana bu eğitim masraflarını ya da tazminatı ödetme gibi bir hakkı var mı ? tamam eğitim masrafı ödenebilir gerçekten güzel eğitim verdiler ama ya tazminat ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.[/QUOTE]
Sozlesmede belirtildiyse tabiki odemek zorunda kalirsiniz.
ama ben bunun yasal olmadığını okudum. eğitim masrafları değil de işten çıkarsan tazminat verirsin gibi bir olayın yasal olmadığını okumuştum başka bir forumda. var mı böyle bir durum ?
aynı sorunu ben de yaşıyorum. bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim
Eğitim masraflarını bir kenara koyuyoruz;
Sözleşmede tazminat hükmü olduğunda bu karşılıklı olmak zorunda diye bir şey var aklımda.
Yani siz ayrılırsanız ödemeniz gerektiği söylenen tazminat, onlar işten çıkartıldığında da var mı?
Varsa yasaldır, yoksa değildir diye hatırlıyorum.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Eğitim masraflarını bir kenara koyuyoruz;
Sözleşmede tazminat hükmü olduğunda bu karşılıklı olmak zorunda diye bir şey var aklımda.
Yani siz ayrılırsanız ödemeniz gerektiği söylenen tazminat, onlar işten çıkartıldığında da var mı?
Varsa yasaldır, yoksa değildir diye hatırlıyorum.
Hayır böyle bir durum yok Şenol bey. 2 yıl boyunca işten çıkarsam yüklü bir tazminat ödemem gerektiği ve hiçbir hak iddia edemeyeceğim belirtilmiş sözleşmede. Büyük bir bankanın işe alım sözleşmesi bu.
Tam bilmiyorum ama bu tür tazminatların geçersiz olduğunu duymuştum...bir tarafta banka ,diğer tarafta işçi var çünkü..
ama illaki işten çıkmak isterseniz türlü yollar var..kıllık yaparsınız..sizi işten çıkarırlar..ortada aleyhinize delil de olmaz..
etkili bir yöntemdir..:DD