İş Sözleşmesindeki Rekabet Etmeme Maddesinin Bağlayıcılığı
Merhabalar,
2 yıldır çalışmakta olduğum firmadan, aynı alanda faliyet gösteren ve rekabet içerisinde olunacak başka bir firmaya satış müdürü olarak (şu anki pozisyonumdan daha üst bir pozisyona)
geçmek üzere ayrılmak istiyorum.
Fakat çalışmakta olduğum firmayla işe girerken imzaladığımız sözleşmede aynen şöyle bir madde var.
" Personel, bu sözleşme yürürlükte olduğu müddetçe, işverenle aynı faaliyet konusunda bir şirkette ortak olamayacağı gibi,
rakip bir firmada da çalışamaz. Personel işverene karşı rekabet etmeme yükümünün bulunduğunu,
işverenin faaliyet konusu ile menfaat çatışması yaratacak şekilde fiilen başka bir ticari veya gelir getirici faaliyette bulunamayacağını,
aykırı hareketin sözleşmenin derhal ve tazminatsız feshi nedeni olduğu gibi, bu sebeple işverenin uğrayacağı tüm zararları tazmin edeceğini,
ayrıca işverene 100.000 TL ceza-i şart ödeyeceğini, ceza-i şartın fahiş olmadığı ve bu yönde herhangi bir itiraz veya def'ide bulunmayacağını,
rekabet etmeme yükümünün iş sözleşmesinin feshinden sonra 1 yıl süreylede geçerli olacağını kabul, beyan ve taahüt eder."
Sözleşme devam ederken başka bir yerde çalışmam hiçbir şekilde söz konusu değil.
Ama istifa edip ayrıldıktan sonra çalışmaya başlayacağım firma rakip.
Özellikle son 5 yıldır iş tecrübemin hep bu alanda olması nedeniyle de başka bir sektörü geçtim, aynı sektörde başka bir alanda iş bulmam bile pek olası değil.
Bu durumda, sözleşmedeki madde içerisinde yer alan özellikle sonda kırmızı renkle belirttiğim kısmın bağlayıcılık durumu olabilirmi?
Bu maddeye ithafen hakkımda yasal bir yaptırım uygulanabilirmi?
Değerli görüş ve yorumlarınızı istirham ederim.
Saygılarımla,
Cevap: İş Sözleşmesindeki Rekabet Etmeme Maddesinin Bağlayıcılığı
renkli olarak belirttiğiniz kısım geçerli kabul görecektir diye düşünüyorum.
Cevap: İş Sözleşmesindeki Rekabet Etmeme Maddesinin Bağlayıcılığı
Sözleşmeler iş kanununa uygun olmalıdır. Kanunun hükmetmediği bir konuda sözleşmenin de bağlayıcılığı yoktur.