AYM 2011 Ekim 66.Soru Açıklaması Nasıldır?
Bolu Gerede İlçe Belediye Encümeni 01.05.2010’da aldığı kararla A’ya ait inşaatın, yapı ruhsatına aykırı yapılan kısımlarının 01.07.2010’da belediyece yıkılmasına ve ruhsata aykırı inşaat yapıldığı gerekçesiyle A’ya 1500 TL idari para cezası verilmesine karar vermiş ve karar Ankara Beypazarı’nda yaşayan A’ya 05.06.2010’da tebliğ edilmiştir.
Alıntı:
66- Yıkım kararının iptali için idari yargıda açılacak iptal davasının son günü aşağıdakilerden hangisidir?
A) 30.06.2010 B) 04.08.2010 C) 30.08.2010 D) 11.09.2010 E) 01.07.2011
Hakimlik Sınavına Hazırlandığım için gerek AYM gerek TODAIE sorularını çözümleyip açıklamasını yapıyorum lakin AYM 2011 Sınav sorusu olan bu soruda cevap olarak D verilmesine bir mana veremedim gerekli kanunlara da inceleme yaptım fakat sonuçsuz kaldı .. Sizlerin değerli bilgilerine başvurmak istedim.. Çünkü normalde idari işlemlerde itiraz süresi 60; imarla ilgili bazı özel hususlarda 30 gün iken bu fark nedir ? yürütmeyi durdurma kadarı ya da encümene itiraz talepler mi söz konusu ? durumu açıklarsanız memnun olurum ...
Cevap: AYM 2011 Ekim 66.Soru Açıklaması Nasıldır ?
Dava açımı süre sonu adli tatile rastlıyor. Bunu dikkate alınız.
Cevap: AYM 2011 Ekim 66.Soru Açıklaması Nasıldır ?
Evet haklısınız onu hiç düşünemedim yani nedense aklıma gelmedi konuyla ilgili detaylı bir araştırma yaptım şimdi sizin verdiğiniz hüzme akabinde .. Detay ile ilgilenenler için paylaşayım:
Alıntı:
Adli Tatil” olarak bilinen bu çalışmaya ara verme, mükelleflerin en önemli hakkı olan “dava hakkı” ile ilgili sürelerin uzamasına yol açmaktadır. İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 8/3. maddesine göre, “Bu kanunda yazılı sürelerin bitmesi, çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılır.” Adli tatil nedeniyle uzayacak süreler, İdari Yargılama Usulü Kanunu’yla belirlenen bütün süreleri kapsamaktadır. Adli tatil nedeniyle uzayacak sürelerden önemli bazıları şunlardır: Dava açma süreleri, idarenin veya davacıların cevap süreleri, itiraz veya temyiz süreleri, yargılamanın yenilenmesi ve karar düzeltme süreleri.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, sürelerin uzayabilmesi için yukarıda belirtilen sürelerin son gününün adli tatil içine rastlamasıdır. Örneğin, 15 Temmuz günü tebliğ edilen vergi/ceza ihbarnamesine karşı, 30 günlük dava açma süresinin son günü olan 14 Ağustos, adli tatil içinde kaldığından, süre adli tatilin bitiminden itibaren 7 gün uzayacaktır. Buna karşılık, 8 Ağustos günü tebliğ edilen vergi/ceza ihbarnamesine karşı dava açma süresinin son günü 7 Eylül olduğundan ve bu tarih adli tatil içine rastlamadığından, dava açma süresi uzamayacak ve 7 Eylül günü sona erecektir. “Adli Tatil”in 5 Eylül’e kadar olması bazı tereddütlere yol açmaktadır. Daha önce uzun yıllar adli tatil süresine 5 Eylül’ün de dahil olması nedeniyle, 7 günlük uzamayla birlikte dava açma süresi 12 Eylül tarihine gitmekteydi. Ancak son düzenlemeden sonra adli tatilin son gününün 4 Eylül olması nedeniyle, 7 günlük uzamayla birlikte dava açma süresi artık 11 Eylül tarihinde sona ermektedir. Bu hususta son kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 21 Temmuz 2009 tarihinde vererek, muhtemel yanlış yorumlara son vermiştir. Bu nedenle, mükelleflerin mağdur olmaması için en geç 11 Eylül tarihine kadar dava açmaları gerekir.