Emanetteki eşyalar ve bilişim davası
Merhaba arkadaşlar
Ben internet hizmeti işi yapmaktayım ( webtasarım,internet reklam) 3 yıllık bir müşterimin müşterisi, bulunduğum ildeydi ve bende aracılık yapmaya çalıştım fakat bilmediğim için başaramadım. 6 ay sonra evime bir baskın yapıldı. ve Bulunduğum ilden istanbula getirildim. 4 gün nezarette tutuldum. Belkide hayatımın en kötü günleriydi. Beni örgütle suçladılar 13 kişilik bir gruba dahil ettiler. Bu grupta tanıdığım 3 kişi hala ticaret yaptığım ise 1 kişi vardı. Zaten bu 3 kişiylede asla yüz yüze dahi gelmedim.
Beni özel hayatın gizliliğini ihlal etmekle suçladılar. Sayın savcının karşısına çıktık. Oda bizi örgütten mahkemeye sevketti :S . Sonra sayın hakim suçlamayı okudu, kişisel verileri kaydetme,bunları saklama,bunları yayınlama ve şantaj yapma tabi bunlarla alakam var mı diye soracak olursanız asla yok suçlamayı duyunca ben şok oldum. Ama müşterim olduğunu onun için çalıştığımı kabul ediyorum. Saygıdeğer hakim bey bizi bıraktı. olayın üstünden 1 ay geçti. Bu baskın esnasında 2 leptop, 1 iphone 4s,1 e72 ve diğer yığın bellek özelliği taşıyan diğer cihazlarıma el koydular.Baronun bana atadığı avukat sürekli değişip durdu. Bir günde 3 avukat değişti. :S Son gelen avukat neden suçlandığımı bile bilmiyordu. İlk konuştuğum avukat kağıt geleceğini söyledi. Şimdi turkiye.gov.tr'ye girdiğimde hiçbirşey göremiyorum.
Adliye santralini aradım savcı beyin çok kızacağını bağlayamayacaklarını söylediler. Hiçbir yerden yada hiç kimseden bir cevap alamıyorum. Beni suçladıkları adamlar ise çok rahatlar ben ise gerile gerile bir hal oldum. Ne uyuyabiliyorum, ne kalkabiliyorum 1 aydır psikolojim bozuk.
Sorum ise cihazlarımı nasıl alırım. Suçlamaların hiçbiriyle alakam yok. Topu kökü 1 müşterisine yardımcı olmaya çalıştım. 2 yıl içinde 2-3 müşteri yönlendirdim. Yaptıkları işle alakalı olarak suç değildir diye emsal bir karar alınmış. Bunuda mahkemeye sundular.
Benim bu ilk deneyimim çok korkuyorum. Babam suçlu olsaydınız sizi asla salmazdılar diyor. Aslında herkes öyle söylüyor. Peki sizce durumum ne olur?
Cevap: Emanetteki eşyalar ve bilişim davası
bu konuda en azından yorum yapabilecek yetkililerimiz yok mudur? :S
Savcılığa hitaben bir dilekçe yazarak el konulan eşyaların iadesini talep edebilirsiniz. ŞAyet dava açılmışsa ilgili mahkemesinden bu konuda talepte bulunabilirsiniz. Ancak bu aşamada el konulan bu eşyaları almanız pek mümkün değil.
Alıntı:
Jilet rumuzlu üyeden alıntı
Savcılığa hitaben bir dilekçe yazarak el konulan eşyaların iadesini talep edebilirsiniz. ŞAyet dava açılmışsa ilgili mahkemesinden bu konuda talepte bulunabilirsiniz. Ancak bu aşamada el konulan bu eşyaları almanız pek mümkün değil.
turkiye.gov.tr'ye giriyorum herhangi bir dava göremiyorum. :S Peki sonuç ne olur hapise girer miyim sizce durumum çok mu kötü? Ve tam 1 ay oldu
tekrar merhaba arkadaşlar
hikayem konunun en başında var zaten olaydan 1,5 ay sonra bilişimden arayım telefon ve hafıza kartlarımı verdiler. Fakat leptoplarım kaldı müşterimle olan konuşmalarım vardı çünkü.
Biraz araştırma yaptım okuduklarım ve bilirkişilerin söylediğine göre cihaz yada yazılım satmak suç değilmiş. Ama destek vermek suçmuş yani özel hayatın ihlaline iştirakmış. Tabi söz konusu dosyada 2 tane olay var konuşma kaydı ama bu görüşmelerin birinde bilmediğim için kuramıyoruö. Diğerinde ise bu müşterime yönlendirdiğim adam şahıs telefona cevap vermediği için beni arıyor ben şahısa soruyorum.
Tabi en başından beri söylediğim gibi bu işten zerre anlamıyorum yazılım ve cihaz satışından, tabi birde müşterimin tvlerde boy göstermesi var bundan hiç bahsetmiyorum bile.
Sonuç olarak savcı bey beni, şantaj, görüşme kaydı, kaydı saklamak, saklı kaydı yayınlamak ve şantaj gibi suçlamalarla itham ediyor. Bu konuda kendime güvenim tam asla yapmadım. Ama sinek küçük ya miğde bulandırıyor. Deneyimli avukatlarımız ve bu konuda bilgili arkadaşlar bu konuda ceza alma riskim nedir sice çünkü kimseyi dinlemedim kaydetmedim yada buna benzer birşey yapmadım sadece satışı var oda emsal kararda suç değil diyor.
Cevaplarınızı bekliyorum.
Saygılarımla
Yalnız işten bahsetmemişsiniz. Özel hakları ihlal ile ilgili bir konudan bahsediyorsunuz bu bir web sitesi yapmak, normal bir yazılım satmak vs. ile olacak bir durum değil büyük bir ihtimal ile sattığınız program izlemek amaçlı kullanılan gizli programlardan biri olduğunu düşünüyorum. Bu kısmı açıklarsanız belki arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilirler.
evet bende onu söylüyorum zaten takip yazılımı yazılım.Fakat mahkemenin verdiği emsal kararda bunun satışını yapmak suç değil.Emniyetteki poliste aynı şeyi söylüyor satışını yapmak suç değil diyor. Sadece insanlara nasıl kurulacağını nasıl çalıştıracağını anlatmak suç diyor oda özel hayatın ihlaline iştirak oluyormuş.
Tabi sayın savcı yukarda belirttiğim ithamlarla suçlamış. Hoş zaten ben bu işi profesyonel olarak değilde aracı olarak yapmıştım. Kökü topu 4 yada 5 tane ondan bile emin değilim. Destek vermektende anlamam kurulum yapmaktanda benim işim site yapmak reklam çıkarmak.