Cevap: Motorlu Taşıt Vergileri
Yapılan yeni düzenlemeye göre herhangi bir sigorta acentesinde yazılacak bir dilekçeyle bu durum tespit edilip vergi dairesine başvurulduğunda indirim söz konusu oluyor ve o zamana kadar yapılan fazla ödemelerde düşülerek mtv verginiz yeniden düzenleniyor.Bilgilerinize...
Cevap: Motorlu Taşıt Vergileri
Tüm üyelere selamlar ve saygılar sunuyorum.
1993 yılında bir motosiklet satın almıştım. Bayiinden sıfır km aldığım bu aracı bahçe içerisindeki evimin içine koydum ve 2 sene hiç kullanmadım. Adıma hiç tescil ettirmedim ve plaka ile ruhsatta çıkartırmamıştım.
Daha sonra 1995 yılında aracı sattım. Sattığım ana kadar plakası ve ruhsatı olmadığı için o anki mevzuata göre (şu an nedir bilemiyorum) mahkemeye, hakim karşısına çıktım. Hakim 1 yıl süre zarfında plaka tescil işlemi yaptırmadığım için bir ceza ve cezadan af ile elime bir mahkeme kararı verdi. Bu mahkeme kararı ve aracın faturası ile ruhsat ve plaka işlemlerini yaptırabileceğim söylendi.
Sattığım kişi de yanımdaydı. Beraberce notere gittik ve noterde bu işlemleri yapabilmesi, adıma tescil ettirip, dilediğine satabilmesi konularında bir vekaletname verdim, paramızı sayıştık, aracı da kendisine teslim edip helalleştik.
Şimdi elime vergi dairesinden "ödeme emri" başlığında aracın 2007'den bu yana ödenmemiş MTV'leri için toplam 140 lira gibi bir evrak geldi.
Aracın plakasını da bu evrakta yazmasından dolayı ilk defa öğrendim. Bu plaka ile internetten sorgulama yaptığımda da. Aracın 2005 yılında icra dairesinden "hacizli yakalamalı" şeklinde bilgisi ve 12.11.2009 tarihinde de "hacizli (H)" şeklinde bilgisine ulaşıyorum. Söz konusu borç TMSF'ye devredilen bankalardan birisine olan kredi kartı borcum. Yani borç bilgisi doğru.
Şimdi bu aracı sattığım kişinin ne ismini, ne tipini, hiç bir şeyini hatırlamıyorum ve elimde de en ufak bir evrak, kayıt, bilgi vesair hiç bir şey bulunmuyor. Kortuğum şey vergi borcu ya da haciz filan değil. Tutar birisi aracı kullanarak bir hadise yapar, ne bileyim, gasp yapar, yaralamalı, ölümlü trafik kazasına karışır eder de plakasından başıma bir iş gelir diye endişeleniyorum.
Bu durumda nereye nasıl başvuru yapacağım ne yapmam lazım. Yani araçtan dolayı bir talebim yok. Hadi gelen vergi borcu da 3-5 kuruş bir şey onu da ödeyeyim o da dert değil de, karşıma başka bir şey çıkmasın.
Sayın üyelerden tavsiyelerini alabilirsem çok memnun olurum.