Dersaneye tazminat davası
Öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum. İstanbul Bakırköyde Dikey Geçiş Sınavı için bir dersaneye başaldım. Dersane oldukça kötü eğitim veren bir kurum çıktı. 3 aylık kısa bir süre zarfında nerdeyse tüm branşlarda 2 ve 3 hoca değiştirerek tekrar tekrar konuları baştan aldık. Dersanecinin savunması bazı derslerde zaten müfredatı işledik şeklinde oldu. Ayrıca birden fazla grubu birleştirdi ve birleşirdiğinde öğrenciler dersliğe sığmadı... tabiki olumsuz bir sürü benzer örnekler var.
İstanbuldaki işimden ayrılmam dolayısı ile farklı bir şehre taşındım ve o tarihten itibaren sözleşemde öğrenci il değiştirmesi durumunda ücret ödeme zorunluluğu kalkar maddesine dayanarak ücret ödemeyi bıraktım. Fakat dersane idaresine taşındığımı telefonda sözle olarak ve sms kanalı yazılı olarak bildirdim. İdare bunları yeterli bulmadığını ödeme yapmamı istiyor, sendide avukata verdiklerini bildirdi. Şöyle bir durumda söz konusu ben ikametimi istanbula hiç taşımamıştım.
Sizden şu iki sorum hakkında bilgi rica ediyoum.
1- İl değiştirdiğim halde dersane benden ücret talep edebilirmi?
2- Hoca değiştirmeler yüzünden oldukça fazla vaktimi, geleceğimi ve umutlarımı çaldıkları için kendilerine tazminat davası açabilirmiyim.
Cevap: Dersaneye tazminat davası.
1)Dersane sözleşmesine ve senetlerin mahiyetine göre bu değişebilir.Sözleşmede şehir değişikliğine ilişkin bir hüküm varsa ve ilgili kişi ikametgahının değiştiğini içeren belge ve dilekçeyle baş vurursa ihtimal borçtan kurtulabilirdi.
Şimdiye kadar bu resmi başvuru yapılmayıp sadece telefonla bilgi verildiyse senetlerin avukatlık olması normal.
2)Açsanda bir şey çıkmaz.Maddi zarar edersin.Çünkü hoca değiştirmenin etkileri görecelidir.Farklı hocalardan ders almak kesin bir mağduriyet olduğu ispatlananbilir bir gerçek değildir.Ayrıca size hiç bir şekilde hocalar değişmeyecek ve dönem sonuna kadar aynı kalacak gibi bir yazılı tahaaüt verildiğini sanmıyorum.Ek olarak Türkiye'deki tazminat hukuku sandığın kadar geniş bir çerçeveyi kapsamıyor.
Bu sitede avukat aranmasının site kurallarıyla örtüşmediğini hatırlatırım.
Cevap: Dersaneye tazminat davası.
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Ayrıca uyarınız doğrultusunda yazımı düzelttim.