Cevap: Yıllık izindeki süt izni
Yıllık izin 35 gün kullandınız. Bunun için aylık maaşınızı aldınız mı ?
Normalde yıllık izininiz kaç gündü ?
Doğum izini kaç gün kullandınız. Bunun için gene gelmediğiniz günler için para aldınız mı ?
Şimdide 8 gün de süt izini kullanmak istiyorsunuz ?
Sorması ayıptır birde aylık maaş ne kadardı sizin ?
Süt izni, anneye verilen bir izin hakkı değil, çocuğun sağlıklı beslenebilmesi için bebeğe tanınan bir haktır. GÜNLÜK KULLANILIR.
Topluca kullanılabilen bir izin değildir yasal olarak. Örneğin dün 1,5 saat süt izninizi kullanmadınız, bugün kullanabilecek olduğunuz izin süresi gene 1,5 saattir, dünkü kullanmadığınız ile birlikte toplam 3 saat değil.
Bu nedenle işvereninizin GEÇMİŞTE KALAN (kayba uğramış) süt izni hakkınızı toplu kullanma talebinizi kabul etmemesi hatalı bir uygulama değil.
66/e maddesinde günlük çalışma süresinden sayılacak durumlar belirtilmiştir. Siz ücretli izninizi kullanmayıp o 35 gün çalışıyor olsaydınız, günlük kullanacağınız 1,5 saatlik emzirme izni sürenizi işverenin ücretinizden kesemeyeceğini düzenlemektedir.
Alıntı:
ErtanBasbilen rumuzlu üyeden alıntı
Yıllık izin 35 gün kullandınız. Bunun için aylık maaşınızı aldınız mı ?
Normalde yıllık izininiz kaç gündü ?
Doğum izini kaç gün kullandınız. Bunun için gene gelmediğiniz günler için para aldınız mı ?
Şimdide 8 gün de süt izini kullanmak istiyorsunuz ?
Sorması ayıptır birde aylık maaş ne kadardı sizin ?
Bunların sorduğum soru ile hiçbir alakası olduğunu düşünmüyorum Ertan Bey.Rumuzunuzu okumadan bile yazan kişinin bir bay olduğu açıkça belli.
Ama merakınızı gidereyim.Evet ,Yıllık izin 35 gün kullandım.Yılda hakettiğim izin gün sayısı 22 gün.2011 yılına ait izinlerimi doğum sonrasında kullandım ,ayrıca kasım girişli olduğum için bir sonraki yılın izinleride eklendi. Yıllık izinde olduğum için maaşımı tabiki aldım.)Hepsi haketmiş olduğum yıllık izinler.Doğum iznimi yasanın belirlediği şekilde ikiz gebelik nedeni ile 10+8 olarak kullandım.(Sizce suçlumuyum?).Evet gelmediğim günler için iş göremezlik ödeneği aldım.(Siz olsaydınız almazmıydınız?).Maaşımıda sormuşsunuz takdir edersinizki bunu söylemeyeceğim ama bugüne kadar eğitim yatırımının karşılığını alıyorum.Bununda sorumla ne alakası olduğunu anlamış değilim. Kısacası demek istediğiniz çalışmadan para kazanıyorsuna denk getirmek istiyorsunuz.Şu kadarını söyleyeyim, hamileliğim esnasında terfi aldığıma göre sanırım çalışmamla ilgili bir sıkıntı yok.Ama hakkım olan bir şeyide kimseye yedirmem. Şimdi 8 gün süt izni kullanmak istemiyorum. Zaten halan süt iznimi kullanıyorum. Yıllık izinli olduğum sürede almam gereken süt izinlerinin yıllık izinli olduğum süre içinde hesaplanması.
Çünkü geçtiğimiz yıllarda (taki insan kaynaklarından sorumlu kişinin işten ayrılana kadar) prosedür bu şekilde uygulanıyordu. Benzer durumda olan kişilere geçmiş dönemlerde bu süre yıllık izin olarak eklendi. Eğer kanun bu şekilde diyorsa verilmeli,Veya şirket prosedürü bir olmalı bir başkasına veriyorsa banada vermeli.Aksi halde ayrımcılık olur.
Kanun süt iznini , yeni doğan bebeğin sağlıklı beslenebilmesi için gereken anne sütü ihtiyacını sağlayabilmesi için düzenlemiştir. Bu da ihtiyacın günlük karşılanması demektir. O gün kullanmadığınız, veya kullanamadığınız süt izni süresi bir sonraki güne eklenemez yasal olarak. İşverenin sorumluluğunu da bu yönde düzenlemiştir kanun. İşyerinde olduğunuz her gün için günlük 1,5 saat ücretli izin vermesi yönünde. İşyerinde olmadığınız günler süt izni vermesi gerekmiyor çünkü zaten işinizin başında değilsiniz. YAnlış değerlendiriyorsunuz, aynı mantıkla baktığınızda, hafta tatil günlerinde de 1,5 saatlik süt izniniz olduğunu düşünmüyorsunuz , neden ?
O gün izin gününüz, işverenin bir izin vermesi gerekmiyor öyle değil mi?
Bahsettiğiniz şekilde süt izni kullandırılmasına bir cezai yaptırım yok, ama ilgili maddenin düzenleniş amacına aykırı bir uygulama, yani yasal değil.
Yasal olmayan bir uygulamayı daha önce yapıyordu diye ,yanlışa devam etmesine zorlayabilecek bir yolunuz yok ne yazık ki.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kanun süt iznini , yeni doğan bebeğin sağlıklı beslenebilmesi için gereken anne sütü ihtiyacını sağlayabilmesi için düzenlemiştir. Bu da ihtiyacın günlük karşılanması demektir. O gün kullanmadığınız, veya kullanamadığınız süt izni süresi bir sonraki güne eklenemez yasal olarak. İşverenin sorumluluğunu da bu yönde düzenlemiştir kanun. İşyerinde olduğunuz her gün için günlük 1,5 saat ücretli izin vermesi yönünde. İşyerinde olmadığınız günler süt izni vermesi gerekmiyor çünkü zaten işinizin başında değilsiniz. YAnlış değerlendiriyorsunuz, aynı mantıkla baktığınızda, hafta tatil günlerinde de 1,5 saatlik süt izniniz olduğunu düşünmüyorsunuz , neden ?
O gün izin gününüz, işverenin bir izin vermesi gerekmiyor öyle değil mi?
Bahsettiğiniz şekilde süt izni kullandırılmasına bir cezai yaptırım yok, ama ilgili maddenin düzenleniş amacına aykırı bir uygulama, yani yasal değil.
Yasal olmayan bir uygulamayı daha önce yapıyordu diye ,yanlışa devam etmesine zorlayabilecek bir yolunuz yok ne yazık ki.
Erdoğan Bey ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Kanuni olmayan bir durumda benimde talebim tabiki olmayacaktır. Zaten emin olamadığım bir konu olduğu için kanunuda hukukçu olmadığımdan hatalı yorumlayabileceğimi düşünerek danışmak istemiştim.Zaman zaman şirketimizde haksız, kanuna aykırı uygulamalarla, bilinçli veya bilinçsiz şirket lehine olacak şekilde uygulamalarla karşılaşabilmekteyim. Bu nedenlede her konuda tereddütle yaklaşıyorum. Hukuki dayanağı olmayan bir uygulamayı devam ettirmeye zorlamak aklımın köşesinden geçmez.
Hukukçu gözüyle bakılmadığında,55. maddeyi okuduğumda "yıllık izinden sayılamayacak haller " açıklamasında e maddesinin bu duruma uyduğu fikrini düşündürüyor.
Tekrar saygılarımı sunarım,