Satın almış olduğum alan adı markalaştırılmış
Zaman zaman televizyonlarda yer alan bir kişinin ismine ait abcdefg.com alan adını satın almıştım. Bugün telefon ederek, bu ismi noter huzurunda markalaştırdıklarını söylediler. Meşgul olduğum için yarın görüşmeyi yapmak istediğimi belirttim, bu arada hakları ve haklarım neler öğrenmek istedim.
Alıntı:
MADDE 8 – (1) Alan adı tahsisleri belgeli veya belgesiz olarak iki yöntemle yapılır.
(2) Belgesiz alan adı tahsisi “ilk gelen ilk alır” kuralının geçerli olduğu tahsislerdir. İlk gelenin tespitinde, alan adı başvurusunun TRABİS’e ulaştığı zaman kaydı esas alınır.
internet alan adları yönetmeliğinde yukarda yazılı olan madde yer alıyor. Ancak bunun, o isim markalaştırıldıktan sonrada devam edip etmediğini bilemiyorum. Lütfen bilgilendirebilirmisiniz, en azından karşı tarafa bu alan adını satmayı düşünüyorum.
* türkiye patent enstitüsü üzerinde marka araştırması yaptığımda bu şahsın ad ve soyadını içeren birşey bulamıyorum.
Cevap: Satın almış olduğum alan adı markalaştırılmış
Şu abcdefgh.com u, gerçek adını verir misiniz ?
Hukukçu arkadaşlarımızın sağlıklı yorumlar yapabilmesi için bahsettiğiniz kişisel marka nın ne olduğunu bilseler yada yakın benzer bir örnek ile açıklarsanız iyi olur. SABANCI adına bir internet sitesi almışsanız pek tabii elinizden alırlar..Forumu takip etseniz buna benzer durumlar var , ama orada Garanti bankası BONUS isimini kendisi tescillediği için ihtarname çektirmişti.
Ayrıca , yanlış yerde aratıyorsunuz. Patent Enstitüsü nde ilk defa yaratılan buluşlar patentlenir uluslararası çalışır.Sizin durum ise marka / isim tescili yapılmış olmasıdır..Ve bunu Türkiye de yapan şirketler var Patent Enstitüsü gibi değil özel şirketler.Bahsi geçen isim tescillenmiş ise tabi ticari olarak da çalışıyorsa bu isim altında o halde mahkemede bu lehinize olmaz.
Reklam denmesinden çekindim..
Kendisi dizilerde oynaya bir kişi. ".com" alan adları belgesiz ve satın alım için uygun olan alan adları. Şöyle bir durum var bu alan adı aynı ismi taşıyan başka bir kişi içinde satın alınmış olabilir, yada rastgele kelimeler yan yana getirilerek alınmış olabilir. ".com.tr" olsa tamam ama bunun üzerinde hak talep etmek bence zor.
* Ayrıca TPE'de marka araştırma var.. Bknz: http://online.tpe.gov.tr/web/index.html
Haklısınız , kesinlikle zarf atmışlar size.Şimdi bende güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgiler ışığında haklı olduğunuzu gördüm.Hemde sizde bildiğiniz üzere markalaştırma noter huzurunda yapılmıyor.Madem öyle , noterden ihtarname çeksinler.. Olmadı dava açsınlar. Uzman hukukçu arkadaşlar bu konularla çok ilgililer kesinlikle aydınlatıcı cevaplar vereceklerdir.
Alıntı:
twang rumuzlu üyeden alıntı
en azından karşı tarafa bu alan adını satmayı düşünüyorum.
Olayı karşı taraf açısından değerlendirirsek kabul edilebilir bir rakama razı olursanız en mantıklı yol bu görünüyor.
Bu rakamı belirlerken amiyane tabir ile "uçmanız" işi zorlaştırır.
Siz marka tescilinden önce alan adını aldığınızdan haklı gibi görünüyorsunuz; o kişi marka tescil ettirmeden önce alan adını kontrol edip, alınmışsa başka bir marka belirlemeli.
Ama bir de şu tarafından düşünelim:
O kişi doğduğundan beri o adı / soyadı kullandığına göre, sizden eski olacaktır. Dolayısı ile isminin o olması, marka gibi olmasa da lehine bir durum.
Bir de "ismi o olan başka bir kişi" diyorsunuz ki bu inandırıcı değil. Yani Ahmet Öztürk olsa bahsettiğimiz isim; tamam. Ama bu ismin ikinci bir eşinin olduğunu zannetmiyorum. Böyle bir iddiada bulunursanız "kim o arkadaş, bir tanışalım" derseler verecek cevap olmalı :)
Rastgele harfler teorisi de çok mantıklı değil.
Bence şöyle yapın:
"Marka mı tescil ettirdiniz? Hayırlı olsun; Ancak bu alan adı Amerika'dan alınmıştır, Dolayısı ile internic'in kabul edeceği şekilde, Amerika mahkemelerinde dava açmalısınız. Bunun masrafı da en azından x lira tutar. Üstelik bu davayı belki kazanacaksınız ama kesin olarak belli de değil. Belki de kazanamayabilirsiniz. O yüzden bana x-e lira verin, ben de size alan alını vereyim. Böylece her ikimiz de kazançlı çıkarız" şeklinde yaklaşmak daha bir "samimi" olmaz mı?