Konut teslimatında eksiklik
Merhaba,
2009 yılı sonunda bir miktar peşinat ödeyerek ve müteahhitle adi sözleşme imzalamak suretiyle bir siteden daire satın aldım. Sonraki süreçte 1 yıl boyunca senet karşılığı ödemelere devam ettim ve daha sonra müteahhitin anlaşmalı olduğu bankadan kredi alarak daire bedelini tamamını ödedim ve adıma kat irtifakı tapusu düzenlendi. İmzaladığımız sözleşmeye göre dairenin 01/2011'e kadar tamamlanarak teslim edilmesi gerekiyordu.Fakat yaklaşık 2 ay kadar önce müteahhit daireleri tamamlamadan ve teslimatları yapmadan ortadan kayboldu. Sitenin sadece 1. etabında yer alan mağdur sayısı 144. Daireler ve sitenin genel nitelikleri sözleşme maddelerine uygun değil. Sözleşmede teslimat süresine uyulmaması durumuyla ilgili olarak cezai şart bulunuyor.
Her ne kadar maddi kaybımın telafi edilebileceği düşüncesinde olmasam da, hukuken hakkımı aramak istiyorum. Bir çeşit dolandırıcılık manasına gelen bu eylemin cezasız kalmamasını istiyorum. Bu amaçla, savcılığa suç duyurusunda bulunmam ve savcının da dava açması mümkün müdür? Yoksa tüketici mahkemesine mi başvurmam gerekir? İzlemem gereken yol nedir?
Şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: Konut teslimatında eksiklik...
Merhaba,
Bu davaya Tekirdağ Tüketici Mahkemesinde bakılması gerekir. Geç teslimden doğan cezai şart veya geç teslimden doğan gelir kaybı sebebine dayanarak tazminat, eksik ve ayıplı imalat sebebine dayanarak tazminat istenebilir. Taraflar arasındaki sözleşmenin esas alınması ve yapılacak keşifte ortaya çıkacak bulgulara göre düzenlenecek bilirkişi raporuna göre karar verilmesi beklenir. Ancak, o sitede müteahhidin payına düşen evler yoksa veya bu kişinin bir mal varlığı tespit edilemezse mahkemenin hükmedeceği tazminat tutarını nasıl tahsil edeceğinizi de şimdiden düşünmelisiniz. Bu dava çok karmaşık olmamakla birlikte, bir avukatın yardımı olmadan da sonuçlandırılması bence mümkün değildir. Saygılarımla,