Önalım hakkı ve fiili taksim
İyi günler. A ve B iki paydaş 2006 yılına kadar bu durumda kullanım var. 2006 da B nin evi yıkılıyor ve kullanım bitiyor.2010 yılında B payını 3. şahsa satıyor ve A da şufa davası açıyor. B nin savunması fiili taksim olduğu yönündedir.Benim sorum bu olayda fiili taksim varmıdır.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim.
Cevap: Önalım hakkı ve fiili taksim
savunma doğrudur, fiilen taksim iki taraf için düşünün yanı her paydaş kendisine ait kullandığı kısım açısından bakın,yıkım olması fiilen taksim olmadığı anlamına gelmez ve yıkılmadan evvel böyle bir taksimin yapıldığı savlamasında bulunabilir ,6hd. 1993/9652-10076 sayılı kararında parsel üzerinde bulunan dükkan ile boş arsa sahibleri arasında fiilen taksim görmüş,imar geçtikten sonrada dükkanlar aynen muhafaza edildiginden arsa sahibinin arsayı satması üzerine şufa hakkının kullanmasını Mk2 maddesine aykırı görülerek red edilmesi gerektigini belirtmiştir şufa hakkı satıştan itibaren 2 yıl sonrada kullanılamaz(TMK /733/son
Cevap: Önalım hakkı ve fiili taksim
Üstadım cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Yalnız kafam karıştı. Bende 6.hukuk dairesi E.2009/5751 K.2009/10608 T.7.12.2009 sayılı kararında olay biraz farklı gibi gördüm..Kullanımın bittiği ve fiili taksimde asıl olan paydaşların iradesi, eylemi ve iyiniyetidir der.