Dolandırıcılığa maruz kalmış; ancak parasını da alma ihtimali olan birisi; dolandırıcının ceza alması için savcılığa şikayette mi bulunmalı yoksa alacağını almak için dava mı açmalı?
Bunun sırası / yolu nedir?
Printable View
Dolandırıcılığa maruz kalmış; ancak parasını da alma ihtimali olan birisi; dolandırıcının ceza alması için savcılığa şikayette mi bulunmalı yoksa alacağını almak için dava mı açmalı?
Bunun sırası / yolu nedir?
Savcılığa yapılan şikayet üzerine kamu davası açılabilir sonra şikayetçi alacağını almış olsa bu indirim sebebi olabilir ancak dolandıranın yine de ceza alma ihtimali vardır. Dolayısıyla önce icraya verip dolandırıcıya şikayet yoluna da gideceğini bildirip şikayet süresi dolana dek beklemesini bu süre içinde ödenmezse süre sona ermeden şikayet etmesini öneririm.
Cevabınız için teşekkürler.
1- Dolandırıcılığa konu işlemin yapıldığı tarih,
2- Mağdurun dolandırıldığını farkettiği tarih
Bunlarla ilgili zaman aşımı süresi var mıdır?
Örneğin 10 sene önceki bir işlemden dolayı dolandırıldığını 3 gün önce anlayan birisi için zaman aşımı gerçekleşmiş midir?
Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayet süresi öğrenme tarihinden başlar ancak her halükarda o suç için düzenlenen dava zaman aşımı dolmamış olmalıdır.
Öncelikle Merhabalar Sayın uzman arkadaşlar.
Benim hukuk konusunda hiç bir bilgim yok. Belki garip gelebilir soracağım sorular size.
Benimle uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen bir kurum müfettişinin, çalışmış olduğum şirketle ilgili
yapmış olduğu teftiş sırasında kişisel problemleri olan bir kaç arkadaşın aleyhimde vermiş olduğu
ifadeye istinaden benimde aralarında bulunduğum yaklaşık 20 kişi hakkında
savcılığa suç duyurusunda bulunmuş müfettiş. Müfettişin suç duyurusuna bağlı olarak
cumhuriyet savcısı bir soruşturma başlatmış. Yaklaşık 3 yıl oldu ve ve soruşturma halen devam ediyor.
Tam olarak hukuki terimlerden de anlamadığım için TCK, CMUK gibi bir çok kanunuda okumama rağmen
soruşturma kapsamında bir zamanaşımı olup olmadığını, varsada bunun süresinin ne kadar olduğunu
anlayamadım. Bu konuda bilgi verip yardımcı olursanız memnun olurum.
Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum ve iyi çalışmalar diliyorum.