Temyiz süresini geçirmişim, tebligat yapılmadı, yüzüme karar okunmadı. İtiraz hakkım nedir ?
Sayın Hukukseverler,
Öncelikle çalışmalarınızda kolaylıklar dilemek istiyorum.
Büyük bir sıkıntımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorumlarınız ve fikirlerinizle bana ışık olacağınızı düşünüyorum.
Özel sektörde çalışan biriyim. Siteyi incelediğimde bir çok konuda aydınlatıcı bilgilerle yardımcı olduğunuzu gördüm (bu zamanda kimse yapmaz) ve tüm cesaretimi toplayarak sizden bilgi / yorum almak için bu mesajı yazıyorum :
2010 yılında askeri bir suçtan dolayı adıma dava açılmış, suçun ismi “askerlikten kurtulmak için hile yapmak” olarak geçiyor. Ve bu dava ben terhis olduktan 2 yıl sonra açılmış. Ben de bu davanın açılmış olduğunu gelen bir mahkeme tebligatıyla öğrendim.
Sonrasında ilgili davaların duruşmalarına şehir dışında olduğumdan katılamadım. İlk ifademde (yakalama emri çıkarılıp başka bir yerde verdiğim ifademde) suçu kabul etmeme rağmen (kabul etmemin sebebi kolluk kuvvetlerinin psikolojik baskısı ve hukukçu bir askerin daha önce sabıkam vs olmadığından "bir şey olmaz" dediğindendir) daha sonra yazılı olarak REDDETTİM. Bu reddetme olayını da yazdığım uzun ve açıklayıcı bir dilekçe ile PTT kargo ile ilgili Asliye Ceza Mahkemesine gönderdim.
Bugün öğrendim ki "gerekçeli karar" yazılmış. Ben de şehir dışında olduğumdan ve davaya katılamadığımdan sonuçtan yeni haberim oldu. Tabi polisler gelip adresimden beni sormuşlar. Davanın sonucunda beraat mi mahkumiyet mi verildiği hakkında bilgi sahibi değilim. Avukatım da olmadığından (ekonomik nedenlerle tutamadım) bir hayli psikolojik çıkmaz içindeyim.
Ayrıca karara itiraz (temyiz) sürem de yaklaşık 1 ay kadar geçmiş durumda.
Benim sizden istirhamım, bu kararın temyizini nasıl yapabilirim ? Ayrıca bu karar yokluğumda çıkmış ve yüzüme karşı okunmamıştır. Araştırdığım kadarıyla mahkeme, süre açısından RED verirmiş redden sonra da, redde temyiz yapabilirmişim.. Bu durum ne kadar doğrudur ve bana tavsiyeniz nedir ?
Çünkü itiraz ettiğim ve temyize göndermek istediğim bir ceza yüzüme okunmamasına rağmen temyiz süresini geçirmiş midir ?
Temyiz süresi tebligat bana ulaştığında mı başlar ?
Yine posta ile temyiz dilekçesini (ayrıca temyiz için gerekli olan 40 TL harç için bilgi sahibi değilim) il dışındaki bu mahkemeye göndersem ne kadar faydalı olur ?
Ayrıca davada zarar gören askerlik şubesi diye geçiyor. Ama gelin görün ki, ilgili askerlik şubesinde ne bir imzam ne bir kimlik bilgisi ne de bir dilekçe vs. bir şey yoktur. Bu durumda delil yetersizliği söz konusu değil midir ?
Şu anda özel bir kuruluşta sigortalı olarak görev yapıyorum. SGK kaydından benim iş adresime ulaşabilirler mi ? Günün birinde kolluk kuvvetleri tarafından arkadaşlarımın gözü önünde alınmam ne kadar yıkıcı bir etki olur tahmin edersiniz.
Hayati önem taşıyan bu konu ile ilgili bilgilerinizi/önerilerinizi istirham ediyorum.
İlginize çok teşekkürler.
Engin.
Cevap: Temyiz süresini geçirmişim, tebligat yapılmadı, yüzüme karar okunmadı. İtiraz hakkım nedir ?
Yurt dışında Yaşadığım için hakımda açılan asliye ceza mahkemesinde gidemedim hakim 2 buçuk yıl cezayı 1 yıl 2 aya düşürmüş tutuklama kararı yok fakat temyiz edemedim süre doldu nasıl bu durumu düzeltebilirim Şimdiden cevabınız için teşekkürler