Resmi belgede sahtecilik suçunda belgeyi hazırlayan ceza alır mı?
Merhaba,
Karakol tutanağında yapılacak birkaç değişiklik için örneğin internet kafe sahibine şunları şunları değiştirmek istediğimi söylesem , internet kafe sahibi bunu değiştirse , ben kullanırken yakalansam.
İnternet kafe sahibi herhangi birşekilde ceza alır mı ?
Kendim hazırladım desem kafe sahibine bir sıkıntı çıkmaz sanıyorum.Peki bilgisayardan anlamadığımı polisler anlar , kimin hazırladığını soruşturur ve internet kafe sahibini tespit ederlerse ?
Yani özetle , sahte belgeyi hazırlayan ve kullanan için ayrı suçlar hükmediliyor mu ?
( Tabi sahte kimlik ,pasaport çetesi gibi düşünmeden )
Sadece merakımdan soruyorum
Cevap: Resmi belgede sahtecilik suçunda belgeyi hazırlayan ceza alır mı ?
Evet o kişi de ceza alır.
Bilgilendirme:
Resmî belgede sahtecilik
MADDE 204. - (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmî belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmî belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması hâlinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek
MADDE 205. - (1) Gerçek bir resmî belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Resmî belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
MADDE 206. - (1) Bir resmî belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Cevap: Resmi belgede sahtecilik suçunda belgeyi hazırlayan ceza alır mı ?
@frmax
yeterince açıklayıcı oldu bu :)
Teşekkürler