Fatura ile icra takibi mümkün mü?
benim bir arkadaşımdan alacağım vardı onunla anlaştık alacağa karşılık o bana beyaz eşya aldı. beyaz eşyacıda onun adına senet düzenlendi, benim senette imzam yok. Fakat eşyalar ben teslim aldığım için eşyaları getiren servis eşya faturalarını adıma düzenledi ve eşyaların adedi ile modelinin yazdığı sevk irsaliyesini imzaladım.
Bana borcu olan arkadaş beyaz eşyacıyada borcu ödememiş ve adam beni aradı fatura ile seni icraya verecem diyor. Bu durumda beyaz eşyacı benim adıma olan faturalar ile sevk irsaliyesini kullanıp bu şekilde beni icraya verebilir mi, ben bu icraya itiraz edebilir miyim?
Cevap: fatura ile icra takibi mümkün mü
senetteki imza kiminse gitsin ondan parayı istesin. kredi kartsız satıyotuz diye yırtınırken sorun yok, para ödenmedimi sorun var.. Faturada ismin varsa senetin karşılığı olmuş olmamış önemli değil. Siz arkadaşınızın ismi ile alsaydınız şimdi burda bu soruyu sormayacaktınız.. Ama birde şöyle bir durum var, ödendi ödenmedi makbuzu da ortada olmadığına göre satıcı para almadan faturayı nasıl kesiyor? Dönüyoruz senetlere.. Satıcı arkadaşınıza ulaşamadı size yükleniyor.. cevap nedir merak ettim..
benim tahminimde avkat masrafı şu bu uğraşmayım diye fatura ile seni icraya veririm diyerek eşya borcunu benden koparmaya çalışıyor ama bellide değil kanunlarda yönetmelikler adamın böyle bişey yapma ihtimali var mı onu öğrenmek lazım.
Alıntı:
alkadraz40 rumuzlu üyeden alıntı
benim tahminimde avkat masrafı şu bu uğraşmayım diye fatura ile seni icraya veririm diyerek eşya borcunu benden koparmaya çalışıyor ama bellide değil kanunlarda yönetmelikler adamın böyle bişey yapma ihtimali var mı onu öğrenmek lazım.
bence var. icraya verece, icra tebliği gelecek, gidip itiraz edeceksiniz.. falanca şahıs senet karşılığı almıştır fatura benim adıma düzenlenmiştir diye.. icra dairesinde zaten yardımcı olurlar yol gösterme bakımından..
ilersini bilemiyorum.
Satıcı açık fatura ile sizi icraya verip bedelini sizden talep ve tahsil edebilir. Fatura ve İrsaliyeyi alıp imzalamışsınız dolayısıyla fatura içeriği itiraz edilmeksizin kesinleşmiş. Satıcının arkadaşınızdan almış olduğu senet bu aşamada teminat sayılabilir. Önerim satıcıyla anlaşıp bedeli ödeyip senetleri almanız ve arkadaşınızı icraya vermeniz tabi mümkünse.
Açık veya kapalı fatura olayı daha önce de gündeme gelmişti..
şimdi siz faturanıza bakıp açık mı kapalı mı öğrenin..
Cevap: Fatura ile icra takibi mümkün mü?
evde olan evrakları incelediğimde işin açığı bende faturada yok. elimde olan ve imzaladığım sevk irsaliyesi ile servisin eşyaları getirip kurduğunda nakliye ve kurulum fişi var, faturada yokmuş benim imzaladığım.
Faturayı, malı alan kişi imzalamaz ki zaten.
Malı alan irsaliye imzalar. Ayrıca kurulum fişi de imzalamışsınız.
Şimdi satıcı size malı verdiğini hatta evinize kurduğunu ispatlayabiliyor.
Siz parayı ödediğinizi ispatlayamayacağınıza göre, satıcı sizden bunu isteyebilir. Almasında da muhtemelen sorun çıkmaz.
Allah kolaylık versin.
irsaliyenin aslı bende ve bildiğim kadarıylada satıcıda bir nüshası yok, bu durumda satıcının benden temin etmeye hakkı var mı?
Satıcıda irsaliyenin nüshası yoksa başı çok ciddi derecede belaya girer. Bence muhakkak vardır.
İrsaliyenin de aslı zaten sizde olur. Bu normaldir.
Altında yeşil mavi sarı pembe kopyaları olur ve en sondaki kopya (genelde pembe olur) satıcıda koçanda kalır.