Tek Taraflı Sözleşme Feshi
Merhaba,
2 yılı geçkin süredir özel bir sektörde makam şoförlüğü yapmaktayım. Şirket sahipleri yabancı uyruklu. Çalışma koşullarımız oldukça ağır, günlük çoğu zaman 16 saat hatta 18 saat hafta sonu dahil çalışıyoruz, buna resmi günler dini bayram günleride dahil (Bu gibi günlerde açıkcası izin istiyoruz). Yani kısacası yönetimde bulunan insanlar gece yataklarına girdiği zaman işimiz bitiyor. Her hangi bir mesai tutulması yapılmıyor, sadece aysonu bonus adı altında bizlere aylığımız harici bankaya aylığımızla birlikte para yatırılıyor, bunun mebalağınıda kendilerine göre kararlaştırıyorlar. Maaş bordromuz verilmiyor bunu istediğiniz zaman monitör ekranından gösterilerek bordro vermenin yasak olduğu söylenmekte.
Geçen gün yönetici tarafından şahsıma olmadık yerde gurur ve onur kırıcı bir söz söylenmesi üzere, ki mahkemede kaale alınacak bir kelime... iş akdimi 4857 24. maddeye göre tek taraflı olarak dün fesh ettim. Lakin benim onları mahkemeye vermeyi düşündüğümü bildikleri için beni uzlaşmaya davet ediyorlar.
(Bu arada günlük 15-16 saat süre çalıştığıma hafta sonları dahil, elimde yeterlice delil var bana itham edici söz içinde şahit var, kayıt var)
Yaklaşık 5 ay önce kıdem tazminatı adı altında beyaz kağıda tek imza atarak bir ödeme aldım fakat ne yeni bir sözleşme yaptım ne başka birşey, aynı iş yerinde çalışmak üzere sözleşmem fesh olmadan bugüne kadar devam etti.
Çalıştığım son ayın fazla mesaisini (bonus adı altında) tarafıma ödemediler, kendilerince bana ceza verdiklerini düşünüyorum. Yasal süreci başlatırsam nereden ne şekilde başlamalıyım. Bu durumda bana zamansız ödenen kıdemle onların usulsüzlüğü varmıdır?
Teşekkür ederim.