SSK'dan emekll olmak hakkında bir soru
İyi günler benim sorum annemin sigortası 1983 yılında başlamış ve o günden bugüne kadar hiçbir ödeme yapılmamıştır. Sigorta günleri tamamlandı şimdi ssk ya başvuruda bulunduğunda toplam günü kadar olan borcunu ödediğinde emekli olabiliyor mu annem ? Bunu öğrenmek istiyorum. Birkaç kişiden kulaktan dolma bilgi edindim ve sigorta başlangıcından itibaren herhangi bir ödeme yapılmadığı taktirde ssk kurumuna başvuruda bulunarak toplam borcu çıkartıldıktan sonra emeklilik işlemlerinin başlayabileceğinin ve borcunun emekli aylığından kesilebileceğini söylediler. Bu doğru mudur yada yanlış yeri varsa neresidir ? Beni bu konuda detaylı şekilde aydınlatabilirseniz gerçekten minnetkar kalırım.
Cevap: Ssk dan emekll olmak hakkında bir soru
Sigortalılık, ilk prim ödendiği gün başlar. SSK dan kayıt açtırıldığında değil.
Dolayısı ile, hiç ödeme yapılmadıysa başlamış bir şey de yoktur.
Hiç ödeme yapılmadığına emin misniz?
SSK sitesinden, e-devlet şifresi olmadan buna bakabiliyorsunuz.
https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Sigortalılık, ilk prim ödendiği gün başlar. SSK dan kayıt açtırıldığında değil.
Dolayısı ile, hiç ödeme yapılmadıysa başlamış bir şey de yoktur.
Hiç ödeme yapılmadığına emin misniz?
SSK sitesinden, e-devlet şifresi olmadan buna bakabiliyorsunuz.
https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/
başlangıçta tabi ilk prim ödemsi olmuş sigortanın başlaması için ama daha sonra hiçbir ödeme yapılmamış. Benim sorum kulağıma gelen şey doğru mudur acaba ? Sadece başlangıcı olup daha sonra ödeme yapılmamışsa sskya gidip toplam borcu çıkartılıp onu ödeyip emekli olunabiliyor mu ?
Alıntı:
kripto35 rumuzlu üyeden alıntı
başlangıçta tabi ilk prim ödemsi olmuş sigortanın başlaması için ama daha sonra hiçbir ödeme yapılmamış. Benim sorum kulağıma gelen şey doğru mudur acaba ? Sadece başlangıcı olup daha sonra ödeme yapılmamışsa sskya gidip toplam borcu çıkartılıp onu ödeyip emekli olunabiliyor mu ?
En başta günleri doldu ifadeniz yanlış, ödenmiş olsaydı günleri dolmuş olacaktı.
Topluca ödeme yaparak emekli olabilmesi mümkün değil annenizin.
Annenizin yaşını bilmiyoruz ama; 5150 gün zannedersem prim ödemek zorunda. Bu da 14 sene eder.
Doğumla ilgili birtakım toplu ödeme imkanı var zannediyorum (emin değilim) ama bunlar çok fazla farkettirmeyecek; sonuçta 10 seneden fazlaz sigortalı olarak çalışması gerek.