İş sözleşmemdeki özel madde ile Raporlu günlerimde ödeme alabilir miyim?
Merhaba,
Şirketim, 2 gün sağlık ocağından raporlu olarak işe gelmediğim için maaşımdan kesinti yapıyor. İş sözleşmemde bulunan "sosyal yardım" maddesinin bir bendinde altta tam metnini verdiğim ve özetle: "SGK'dan belgelenen hastalık durumunda çalışılmayan günler için SGK tarafından ödenen iş göremezlik ödeneği ile oluşan maaş farkını şirket karşılar" diyor. Ancak, şirket 2 güne kadar SGK ödeme yapmadığı için kesinti yapacağını bildiriyor.
Şimdi bu durumda şirketim bana 2 günü ödemeli midir? SGK'dan 2 güne kadar ödenek alamıyorum, ancak farkını karşılayacağını taahhüt ettiği için şirketim ödeme yapmalı mı?
Yoksa, SGK'dan herhangi bir iş göremezlik ödeneği vuku bulmadığı için, fark da oluşmayacağından; söz konusu durum gerçekleşmez ve ödeme yapılmaz mıdır?
Sözleşmemdeki tam maddeyi aktarıyorum:
"SGK tarafından belgelenen hastalık halinde çalışılmayan bu günler için SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile bu günlere tekabül eden aylık ücretin net tutarı arasındaki fark kişiye ödenir. İstirahat günleri evinde veya bir sağlık kurulunda bulunamayan ve bunu adet haline getirenlere bu fıkrada yazılı hastalık yardımı yapılmaz."
Yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: İş sözleşmemdeki özel madde ile Raporlu günlerimde ödeme alabilir miyim?
Alıntı:
zencifil rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Şimdi bu durumda şirketim bana 2 günü ödemeli midir? SGK'dan 2 güne kadar ödenek alamıyorum, ancak farkını karşılayacağını taahhüt ettiği için şirketim ödeme yapmalı mı?
Yoksa, SGK'dan herhangi bir iş göremezlik ödeneği vuku bulmadığı için, fark da oluşmayacağından; söz konusu durum gerçekleşmez ve ödeme yapılmaz mıdır?
Sözleşmemdeki tam maddeyi aktarıyorum:
"SGK tarafından belgelenen hastalık halinde çalışılmayan bu günler için SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile bu günlere tekabül eden aylık ücretin net tutarı arasındaki fark kişiye ödenir. İstirahat günleri evinde veya bir sağlık kurulunda bulunamayan ve bunu adet haline getirenlere bu fıkrada yazılı hastalık yardımı yapılmaz."
Yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
SGK geçici işgöremezlik ödeneği olarak net ücretiniz kadar ödeme yapmaz 2 günü aşan raporlu günlerde.
2/3 ü kadardır normal rahatsızlık raporlarında sgk nın ödediği miktar.
Günlük net ücretinizin 2/3 ünü sgk dan aldığınızda kalan 1/3 lük kısmı işverenin ödeyeceği belirtilmiş o maddede.
Bahsettiğiniz madde, raporlu olunan günler için de herhangi bir ücret kesinti yapılmaz şeklinde açıkça düzenlenmiş olsaydı, beklentiniz doğrultusunda olması gerekirdi, ama bu haliyle işverenin ödemesi gereken bir fark görülmüyor.
Öncelikle cevabınıza teşekkür ederim.
Burada kafamı asıl kurcalayan konu şu: 3 günlük hastalık durumunda sgk'dan alınan 1 günlük işgöremezlik ödeneğinden oluşan fark (1/3 günlük ücret) ile eksik olan 2 tam günün toplam ödemesini şirket karşılıyor. Yani 3 gün rapor aldığımda bu maddeye göre hiçbir ücret kaybım olmuyorken, 2 gün raporlu olduğumda hiçbir ücret alamıyorum. Maddede açık olmayan bu noktaya göre, 2 günlük durumda da ücret almam gerekmez mi?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
SGK geçici işgöremezlik ödeneği olarak net ücretiniz kadar ödeme yapmaz 2 günü aşan raporlu günlerde.
2/3 ü kadardır normal rahatsızlık raporlarında sgk nın ödediği miktar.
Günlük net ücretinizin 2/3 ünü sgk dan aldığınızda kalan 1/3 lük kısmı işverenin ödeyeceği belirtilmiş o maddede.
Bahsettiğiniz madde, raporlu olunan günler için de herhangi bir ücret kesinti yapılmaz şeklinde açıkça düzenlenmiş olsaydı, beklentiniz doğrultusunda olması gerekirdi, ama bu haliyle işverenin ödemesi gereken bir fark görülmüyor.
2 günlük rapora ücret ödenmeme sebebi,
dr. odasına her girenin rahatlıkla 2 günlük rapor alarak çıkabilmesidir.
Gereksiz yere rapor alımlarının önüne geçemeyen kurum, bu şekilde keyfi rapor alımlarında 2 günlük süreye ait ödeme yapmayı durdurarak caydırıcı olmaya çalışmış.
2 günlük rapor gerektiren bir rahatsızlığınız varsa ciddi rahatsızlık değildir, 3 gün rapor aldıysanız gerçekten hastaymışsınız mantığıyla gidiliyor.
İşvereninizin 3 günlük raporda, diğer 2 günü de ödeme zorunluluğu olmamasına rağmen ödüyor olması güzel en azından.
SGK'nın bu kuralı koymasının sebebini anlayabiliyorum elbet. Ancak gerçekten hasta olduğum için rapor almış ve buna rağmen ücret kaybına uğramış olmak beni rahatsız ediyor. Böyle durumda bile işimizin sorumluluklarını yerine getirmek adına ekstra efor sarfediyoruz. "Saat ücretli" değil, "aylıklı" tabirinin kullanılması ve iş kanunu 48/2 de aslında "aylık ücretli" tabiri olan yerlerde tam ödemeyi gerektiriyor diye düşünüyorum.
Yanılıyor muyum?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
2 günlük rapora ücret ödenmeme sebebi,
dr. odasına her girenin rahatlıkla 2 günlük rapor alarak çıkabilmesidir.
Gereksiz yere rapor alımlarının önüne geçemeyen kurum, bu şekilde keyfi rapor alımlarında 2 günlük süreye ait ödeme yapmayı durdurarak caydırıcı olmaya çalışmış.
2 günlük rapor gerektiren bir rahatsızlığınız varsa ciddi rahatsızlık değildir, 3 gün rapor aldıysanız gerçekten hastaymışsınız mantığıyla gidiliyor.
İşvereninizin 3 günlük raporda, diğer 2 günü de ödeme zorunluluğu olmamasına rağmen ödüyor olması güzel en azından.