İşveren'in Maaşları Geciktirmesi hakkında
Merhaba,
Yeni bir firmada işe başladım ve 3 ay'ı doldurdum. 3 Aydır maaşları geç yatırıyor firma. İş görüşmelerinde bu konudan (maaş gecikmesinden) bahsedilmişti ama bu durumun 3 yılda sadece 2 kez yaşandığına dair bilgi verilmişti. Şuan böyle bir sorunun olmadığını belirtmişlerdi. (Yazılı olarak kayıtlar elimde mevcut) Bu sözlere/yazılara (mail) güvenerek işe başladım ama 3 aydır her ay 10'ar 11'er gün geciktiriyor. İş sözleşmesinde maaşların her ay, ayın 10'unda yattığına dair bir bilgi mevcut.
Benim bu firmaya hukuki açıdan açabileceğim bir dava var mıdır? Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Olanakları ve imkanları daha iyi olduğu için bu firmaya geçtim ama burası bu şekildee beni çok mağdur ediyor. Maaşlar banka hesabına geçiyor. Hesap özetinde maaşın hesaba geçtiği tarihler görünebiliyor.
Konu ile ilglii fikir ve önerilerinizi sunabilirseniz çok sevinirim.
Çok Teşekkürler,
İyi Çalışmalar.
Cevap: İşveren'in Maaşları Geciktirmesi hk
İşveren maaşları ayın 20'sine kadar yatırmak zorunda. Ayın 20'sini geçiyor mu?
Tabii 20'si tatile geliyorsa tatilden sonraki ilk gün yatıracak.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
İşveren maaşları ayın 20'sine kadar yatırmak zorunda. Ayın 20'sini geçiyor mu?
Tabii 20'si tatile geliyorsa tatilden sonraki ilk gün yatıracak.
Ayın 20sine kadar değil,
ücretler 30günlük üsre için ödenir aylık ücretle çalışma durumunda,
işyerinin maaş ödeme günü ayın 20si olarak belirlenmiş ve yayınlanmışsa, ayın 20sinde yasal olarak ödenmesi gerekir. Ancak çeşitli sebeplerle işverenin 20güne kadar ücret ödemesini geciktirmesi makul görülebiliyor.
Eğer maaş ödeme günü ayın 10u ise, 30una kadar gecikme makul görülebiliyor, makul görülmeyen ise bu gecikmelerin süreklilik arzetmesi, alışkanlık haline getirilmiş olması.
Sizin maaş ödeme gününüz ayın 1 i mi?
Merhaba,
Hayır firma ile imzaladığım iş sözleşmesinde (iş teklifi mektubu) aşağıdaki madde bulunmakta;
"Görüşmelerimiz sonucu teklif edilen görev ve pozisyon için öngörülen ücret, hafta tatili ve genel tatil ücretleri ile kanuni fazla mesai ücreti dahil aylık net XXX TL’ dir. Ücretiniz, takip eden ayın 10’unda banka hesabınıza yatırılır."
Ama 10'unda yatmıyor. 16-20 si gibi yatıyor. hafta sonu falan derken 1-2 gün daha sarkabiliyor. Ama bu durum her ay tekerrür ediyor. Artık maaşımı ayın 20'sinde alıyor muşum gibi kendimi avutuyorum ama bu durumun hukuki bir yaptırımı var mı? Yada gününde ödemesi için bir yasa var mı diye merak ediyorum.
Cevaplarınız için çok teşekkürler.
İyi Çalışmalar.