SSK Primlerinin eksik ödenmesi ve haklarımın eksik hesaplanması
Merhaba
01/07/2010 tarihinde işe başladım 31/01/2012 tarihinde maaşımın yüksek olması,gayri resmi işlerine karşı çıkmam vs.gibi sebeplerle işten çıkarıldım.En son aldığım net ücret 5000 TL'dir.
Ancak SSK primlerini işyeri asgari ücret üzerinden yatırmıştır.Dolayısıyla işten ayrılırken çıkış evraklarının hiçbirini imzalamadım yasal haklarımı aramak istediğim için.
İş yeri çıkışımda kıdem ve ihbar tazminatımı düşük hesapladı ve bana eksik ödeme yaptı.Ayrıca iş yoğunluğundan sürekli yurt dışına gönderildiğim için kullanmadığım yıllık iznimin de ücretini ödemediler.Ben haklarımı istediğimde ödemeyi kabul etmedikleri gibi cahilce tehdit ettiler beni.SSK primlerini asgari ücretten ödedikleri gibi girişimi 1 ay geç yapmışlar açıklama olarak da deneme süresiydi diyorlar.
Firma sahibi kredi kullandığımda bana antetli kağıda gerçek maaşımın yazılı olduğu maaş yazısını vermişti,orjinalini bankaya verdim ancak elimde fotokopisi mevcut.Maaşlar elden verildiği için her ay,banka dekontu vs.mevcut değil.Ancak aynı dönemde benimle birlikte çalışan(şu anda orada çalışmayan)iş arkadaşlarımdan,müşterilerimden,işyeri çevresinden şahit gösterebilirim.(Bunun bir faydası olur mu?)
Forumlardan konu ile ilgili okuduğum benzer sorulardan yasal olarak şikayet hakkım olduğunu öğrendim bunu ne şekilde yapabilirim,izlemem gereken yol nedir ve sonuç olarak ne elde edebilirim değerli yorumlarınızı rica ederim.
SSK primleri asgariden ödendiği için işsizlik sigortasına başvursam alacağım ödeme de asgari mi olur?
Cevap: SSK Primlerinin eksik ödenmesi ve haklarımın eksik hesaplanması
Haklarınızın tesbiti için bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilir, haklarınızın teslimi için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Gerçek ücretinizin ıspatı için bankadan kredi alabilmek amacıyla düzenlenen maaş yazılarındaki rakamlar pek dikkate alınmasa da, siz açacağınız davada delil olarak sunun. Aynı dönemde birlikte çalıştığınız kişilerin şahitliğinin de faydası olacaktır elbette.
Açacağınız davada emsal ücret tesbiti talep ederek, yaptığınız işe karşılık gelecek ücretin belirlenmesini talep edebilirsiniz. Bu belirlenen ücret 5000tl olmasa da, yapmakta olduğunuz işe göre, asgari ücretin ücretin üzerinde olacağı kesindir.
İşsizlik sigortasından yararlanırken, alabilecek olduğunuz ödenek zaten aldığınız ücrete göre değil, çalışma sürenize göre belirleneceğinden , 25000tl aylık ücret te alıyor olsanız, işsizlik sigortasından alabilecek olduğunuz ödenek değişmeyecekti.
İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için süresi içinde başvuruda bulunmuş olmanız gerekir, geç başvuru ile, hak kazandığınız ödenek alma süreniz işten çıkartılma tarihiniz dikkate alındığından, ödenek alma süreniz değişmeyecek, yani şu an başvursanız 2 aylık ödenek alma hakkınızı kaybetmiş durumdasınız zaten.
Cevap: SSK Primlerinin eksik ödenmesi ve haklarımın eksik hesaplanması
Çok sık duyuyorum bankaya verilen maaş yazısını...
prim asgari ücret den ama gerçek rakamı bankaya vermeye çekinmiyor işyerleri...
demek bunun içinmiş.... mahkemeler bunu gözönüne almıyorlar...
bir çare bulmak lazım...öyle birşey bulmak lazım ki kesin ispat olsun....:)
tek yol sözleşmeye yazdırmak mı..buna da yanaşmıyorlar.