Hak talep edilmemesi için ne yapılmalı
merhabalar konuyla alakalı yardım istiyorum.Biz 3 kardeşiz ve babamın da 3 evi var babam her kardeşe bir ev vermeyi düşünüyor.Yani ben öldükten sonra hepinize birer ev miras bırakırım diyor..Fakat ben evin en küçüğü olduğum için ve yanlarında olduğum için hayattayken bana oturduğumuz evi tapulamak istiyor.Eğer tapuladığı taktirde babam vefat ettiği zaman kardeşlerim, tapusu bana ait olan ev için bir hak talebinde bulunabilirmi,bulunursa hak elde ederlermi.Babam da eğerki evi önce başka birine tapularsak daha sonrada o kişi evi senin üzerine tapularsa o zaman ben öldükten sonra kardeşlerin tapusu sana ait olan ev hakkında herhangi bir hak talebinde bulunamaz diyor.Bu doğrumu.veya ne yapılmalı.bu konuyla alakalı yardımcı olurmusunuz.
Cevap: hak talep edilmemesi için ne yapılmalı
Alıntı:
elazığlı rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar konuyla alakalı yardım istiyorum.Biz 3 kardeşiz ve babamın da 3 evi var babam her kardeşe bir ev vermeyi düşünüyor.Yani ben öldükten sonra hepinize birer ev miras bırakırım diyor..Fakat ben evin en küçüğü olduğum için ve yanlarında olduğum için hayattayken bana oturduğumuz evi tapulamak istiyor.Eğer tapuladığı taktirde babam vefat ettiği zaman kardeşlerim, tapusu bana ait olan ev için bir hak talebinde bulunabilirmi,bulunursa hak elde ederlermi.Babam da eğerki evi önce başka birine tapularsak daha sonrada o kişi evi senin üzerine tapularsa o zaman ben öldükten sonra kardeşlerin tapusu sana ait olan ev hakkında herhangi bir hak talebinde bulunamaz diyor.Bu doğrumu.veya ne yapılmalı.bu konuyla alakalı yardımcı olurmusunuz.
konuya uzman değilim
babanız size evi tapulamak istiyorsa babanız devlet hastanesinden yaş 60 üzeri ise akli dengesi yerindedir raporu almalıdır veya diğer kardeşlerden feragat ettiğine dair avukat eşliğinde bir yazı alınmalıdır
tapuyu başkasının üzerine yapıp daha sonra sizin üzerinize yapması ilerde diğer kardeşler tarafından mal kaçırma davası açabilirler
Mirasta, miras toplam değeri üzerinden , her mirasçının en az saklı payı kadar miras kalmışsa, itirazları boşa olacaktır. Ancak, örneğin size bırakmayı düşündüğü evin değeri 10tl, diğer kardeşlerinize bırakmak istediği evlerin değeri 1 er lira ise, toplam miras 12 tl demektir ve 3 kardeşe yasal olarak 12/3= 4er tl miras kalır, babanız diğer kardeşlere en az yasal miras haklarının yarısı kadarı olan saklı payı kadar ( yani 12 tl lik örneğe göre 4 tl nin yarısı olan 2 tl değerinde ) miras bırakmamış olursa,,
diğer kardeşleriniz saklı paylarının teslimi için, kaç kişiye satış yapılmış olursa olsun dava açarak haklarını alabilirler, bunun da önünü kapatabilecek bir yol yoktur.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Mirasta, miras toplam değeri üzerinden , her mirasçının en az saklı payı kadar miras kalmışsa, itirazları boşa olacaktır. Ancak, örneğin size bırakmayı düşündüğü evin değeri 10tl, diğer kardeşlerinize bırakmak istediği evlerin değeri 1 er lira ise, toplam miras 12 tl demektir ve 3 kardeşe yasal olarak 12/3= 4er tl miras kalır, babanız diğer kardeşlere en az yasal miras haklarının yarısı kadarı olan saklı payı kadar ( yani 12 tl lik örneğe göre 4 tl nin yarısı olan 2 tl değerinde ) miras bırakmamış olursa,,
diğer kardeşleriniz saklı paylarının teslimi için, kaç kişiye satış yapılmış olursa olsun dava açarak haklarını alabilirler, bunun da önünü kapatabilecek bir yol yoktur.
şu şekil belirteyim size.babamın 3 evi diyelim toplam 51 tl değerinde.3 kardeşiz ve bu durumda kardeş başı 17şer tl düşüyor. benim tapusunu alacağım ev 18 tl diğer iki evin biri 17 tl diğeri 16 tl.arada uçurum yok.özetle ben bu durumda babam 18 tllik evi benim üzerime yaparsa kardeşlerim babam öldükten sonra herhangi bir hak talebinde bulunurmu.birde kalan 2 ev için de yine babamın düşüncesi şu şekil.17 tllik ev ölene kadar benim öldükten sonra x evladımın.16 tllik evde aynı şekil ölene kadar benim öldükten sonra y evladımındır.zaten 18 tllik evde sağlığımda z evladıma tapuladım..Zaten kardeşlerim bu duruma karşı çıkmazlar ama olaki bir sorun olursa benim mağdur olmamam için bu hayattayken evi bana tapulamak istiyor.Bu durumda beni bilgilendirirmsiniz
kardeşim karşı çıkmazlarsa baban hepinizi toplasın ve tapuları ve daireleri teslim edip bir ve aldıkları daireler dışında diğer dairelerden hak talep edemeyeceğini yzalı bir şekilde imzalayıp bu işi bitirin.