Sattığım arabama gelen vergi borcu
Bundan 4 sene önce vergi dairesinden temiz kağıdı alarak arabamı sattım. İki gün önce adresime vergi dairesinden bilgi kağıdı geldi. Gittim sordum 2004 yılına ait vergi borcu çıkardılar. Anlamadığım nokta ben buarabayı satarken vergi dairesinden temiz kağıdı aldım. Satana kadar da tüm vergilerini ödemiştim ve bana hiç önceki döneme ait borç gösterilmedi. Ve şuan 8 sene öncesine ait borç çıkarıldı. Ben bu borcu ödemek zorundamıyım. Değilsem buna kanuni yönden nasıl itiraz edebilirim.
Cevap: Sattığım arabama gelen vergi borcu
Yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmez ve gecikme faizi hesaplanmaz.
Bir hükmün uygulanma tarzı hususunda yetkili makamların genel tebliğ veya sirkülerde değişiklik yapmak suretiyle görüş ve kanaatini değiştirmesi halinde, oluşan yeni görüş ve kanaate ilişkin genel tebliğ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olup, geriye dönük olarak uygulanamaz. Şu kadar ki, bu hüküm yargı mercileri tarafından iptal edilen genel tebliğ ve sirküler hakkında uygulanmaz
bu hüküm vergi usul kanunu 369. madde. bu hükme göre idare kişiyi yanıltırsa bu husula ilgili vergiyi isteyebilir ancak bu bvergiden faiz alamaz ceza kesemez.
size borcu yoktur yazısı verilmesi yanlış izahata girermi? bence girebilir. borcunuz olmadığına dair yanlış bilgi vermişler. o zaman şöyle olması gerekiyor sizden borcu yoktur yazısı aldığınız tarihe kadar gecikme zammı alınmalı, hatta ara dönemlerdede borcu yoktur yazısı almış olabilirsiniz muayene için. yani o belgeden sonrası için gecikme zammı alınmamalı. birde şöyle bir husu var bu borç neden zamanaşımına uğramadı. usulüne aykırı zamanaşımıda kesilmişde olmabilir lazım. yani işlemle ilgili size ödeme emrimi geldi. ödeme emrine dava açma süresi 7 gün. ancak başka şekilerdede dava açılabilir.