Kontrat sebebiyle öğrenciler olarak mağdur kalıyoruz
Öncelikle merhabalar, konu daha önceden açılmış aslında ama eski idi ve kanunlar sürekli değiştiğinden güncel olarak durumumuzun çaresini siz değerli üyelere danışmak istedim.
Ben ve iki ev arkadaşım öğrenciyiz ancak ev tutmakta geç kaldığımız için okulumuza 1 saat uzaklıktaki şu an kiracısı olduğumuz evi tuttuk. Sözleşmemizin bitmesine 2 ay var ancak biz bir an önce başka eve geçmek istiyoruz. Evi tutarken ev sahibimiz evde rutubet bulunmadığını söylemişti. Son yaptığımız telefon görüşmesinde bize evini bildiğini ve rutubet olmadığını iddia ediyor. Biz rutubetli yerleri fotoğrafladık şu an. Duvardan akan sular ve küf yapan bir duvar var. Bu duvar yüzünden bir çantamı atmak zorunda kaldım hatta. Ev sahibi bizden kalan kiraları talep ediyor ancak ev kusurlu. İki yatak odasında da belirttiğim şekilde rutubet var. Bize eve kiracı bulun çıkarsınız demişti, kiracı bulamazsanız ben kiracı bulana kadar kira ödersiniz dedi. Sonradan da kiracı bulsa bile depoziti bir kiraya sayacağını, bir aylık bir de kira ödememiz gerektiğini söyledi. Biz gerçekten mağdur durumdayız. Bayan öğrenciler olarak hem bilgisiziz bu konuda hem de zor durumdayız. Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok mutlu oluruz çünkü ev sahibimiz ne kadar para yontsam kardır diye bakıyor resmen. Şimdiden teşekkür ederiz.
Cevap: Kontrat sebebiyle öğrenciler olarak mağdur kalıyoruz
Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğüne müracaat edin gelip baksınlar ve tutanak düzenlesinler.
Tutanağın 1 nüshasını siz isteyin elinizde resmi belge olsun.
Bu tutanak ile kira sözleşmesi fesih hakkınız olur.
Finansal sorumluluğunuz ortadan kalkar.
Belediye sağlık işleri müdürlüğü yönetmeliği
10. Vatandaşın talebi üzerine, iş yerleri ve evlerde haşerelerle mücadele ederek sağlıklı bir ortam oluşturmak veya oluşturulmasını sağlamak,
BORCLAR KANUNU
Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih
MADDE 306- Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğüne müracaat edin gelip baksınlar ve tutanak düzenlesinler.
Tutanağın 1 nüshasını siz isteyin elinizde resmi belge olsun.
Bu tutanak ile kira sözleşmesi fesih hakkınız olur.
Finansal sorumluluğunuz ortadan kalkar.
Belediye sağlık işleri müdürlüğü yönetmeliği
10. Vatandaşın talebi üzerine, iş yerleri ve evlerde haşerelerle mücadele ederek sağlıklı bir ortam oluşturmak veya oluşturulmasını sağlamak,
BORCLAR KANUNU
Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih
MADDE 306- Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.
Çok teşekkür ederim yorumunuz için, ev sahibi zaten iyice çığırından çıktı, iftira atmaya başladı, evde parti verdiğimizi falan iddia ediyor. Komşularla görüşüp tanıklıklarını da rica edeceğiz.
Yanlış anlamadıysam sayın Hakkaniyetli nin iletisinin son kısmında siz evin kullanışsız olduğunu belirtip noter kanalı ile ihtar çekip ev sahibine evin kusurlarını gidermesini isteyeceksiniz.Zaten sözleşmenizin bitmesine 2 ay kalmış.2 ay sonra istediğiniz evi tutabilirsiniz.
Siz komşuların tanıklığı demişsiniz kafanızda kesin mahkemelik olmayı koymuşsunuz gibi geldi bana.Mahkemede bugünden yarına biten bir şey değil,kaldı ki zaten ev sahibi size iftira atıp evden çıkmanızı isteyen değil.Havada kalacak bir iftira,sadece kötülemek niyetli anlaşılan.
Acizane tavsiyem yada ben yerinizde olsam 2 ayı doldurur yaptıklarından dolayı hakkımı helal etmiyorum der,ev sahibi umursar veya umursamaz kendi bileceği iş.Evi tahliye ederim.
Ev sahibini uğraştırayım mahkemelik olalım derseniz sizin bileceğiniz konu ama sizde uğraşıp zaman ve muhakkak masraf çıkacaktır.Geçmiş olsun.
Alıntı:
carsambalıfaruk rumuzlu üyeden alıntı
Yanlış anlamadıysam sayın Hakkaniyetli nin iletisinin son kısmında siz evin kullanışsız olduğunu belirtip noter kanalı ile ihtar çekip ev sahibine evin kusurlarını gidermesini isteyeceksiniz.Zaten sözleşmenizin bitmesine 2 ay kalmış.2 ay sonra istediğiniz evi tutabilirsiniz.
Siz komşuların tanıklığı demişsiniz kafanızda kesin mahkemelik olmayı koymuşsunuz gibi geldi bana.Mahkemede bugünden yarına biten bir şey değil,kaldı ki zaten ev sahibi size iftira atıp evden çıkmanızı isteyen değil.Havada kalacak bir iftira,sadece kötülemek niyetli anlaşılan.
Acizane tavsiyem yada ben yerinizde olsam 2 ayı doldurur yaptıklarından dolayı hakkımı helal etmiyorum der,ev sahibi umursar veya umursamaz kendi bileceği iş.Evi tahliye ederim.
Ev sahibini uğraştırayım mahkemelik olalım derseniz sizin bileceğiniz konu ama sizde uğraşıp zaman ve muhakkak masraf çıkacaktır.Geçmiş olsun.
Mahkeme niyeti olan biz değiliz, biz zaten öğrenciyiz anlamayız böyle şeylerden ki. Biz evden memnun değiliz 2ay daha duramayacağız bu evde. Ben bu sene mezun oluyorum zaten ancak ev arkadaşlarım devam edecekler yeni çıkacağımız evde. O yüzden bir an önce taşınmak istiyoruz. Ev sahibi kötü niyetli davrandığı için de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Biz ev sahibini evden çıkarak mağdur etmiyoruz zaten, çünkü eve kiracı adayı 2 tane var şimdiden. Daha kiralık yazısını dün asmış olmamıza rağmen hemen talep gördü. Yani muhit açısından istenen bir ev olduğu için bizim talebimizi karşılamadığından biz çıkmak istiyoruz.