Velayeti Elinde Bulunduran Kişinin Vefatı Üzerine Çocuğun Durumu
Öncelikle bu güzel forum için çalışan,dayanışma sağlayan, fedakarlık gösteren herkese teşekkür ederim
Çevremde olan bir olaydan ötürü sizlerden yardım bekliyorum .
Ali ile Nazlı 2005 yılında boşanmışlardır ve tek çocukları olan İsmail'in velayeti babasına bırakılmıştır. İki ay önce Ali vefat etmiş ve nüfustan düşürülünce; devlet işe el atarak çocuğun kime bırakılacağı adına dava açılacağını bildiren kağıdı göndermiştir.Eve polis gelmesi üzerine amcası çocuğa kendisinin bakacağını bildirmiş ve rapor tutulmuştur. Dedesi ve nenesi emekli olup amcasının durumu da yerindedir .Anne Nazlı daha önceden ruhsal açıdan rahatsızlık geçirmiş ve tedavi görmüştür .Çocuk 13 yaşında ayrıca çocuk küçüklüğünden beri babasının yanında yaşamaktadır.
1) Mahkeme velayeti amcası veya büyük- baba-anne yerine annesi olan Nazlı'ya bırakabilir mi ???
Bu konuda acilen yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: Velayeti Elinde Bulunduran Kişinin Vefatı Üzerine Çocuğun Durumu
Hakim çocuğun menfaatini göz önüne alacak ve karar verecektir. Çocuk büyük olduğu için onada sorulacaktır. Elbetteki anne ya da babası hayatta olan bir çocuğun velayetinin bir başkasına verilmesi için, bu kişilerin velayet için uygun olmaması, çocuğun menfaatinin diğer tarafta daha baskın olması gerekir.
Tarafların boşanması durumunda velayetin bırakıldığı ebeveyn vefat ettiği takdirde, velayet diğer ebeveyne otomatik olarak geçmemektedir. Görülmekte olan davada şayet annenin ruhsal rahatsızlığı çocuğuna bakmaya engel olacak derecede ise, velayet annese bırakılmaz. Amcası veya Nazlı Hanım'ın söylediği gibi küçüğün menfaati gözetilerek uygun görülecek bir başkası vasi olarak tayin edilebilir.
Alıntı:
Jilet rumuzlu üyeden alıntı
Tarafların boşanması durumunda velayetin bırakıldığı ebeveyn vefat ettiği takdirde, velayet diğer ebeveyne otomatik olarak geçmemektedir. Görülmekte olan davada şayet annenin ruhsal rahatsızlığı çocuğuna bakmaya engel olacak derecede ise, velayet annese bırakılmaz. Amcası veya Nazlı Hanım'ın söylediği gibi küçüğün menfaati gözetilerek uygun görülecek bir başkası vasi olarak tayin edilebilir.
çok teşekkür ederim değerli arkadaşlar ...
çok müteşekkirim ...eksik olmayın ...
merhaba, bu konu ile ilişkili olarak benzer bir soru sorabilir miyim ?
ben 1 yıldır evliyim. eşimde ben de 35 yaşındayız. eşimin, ananesinin yakın bir arkadaşının torunu varmış. bu çocuğun babası kim bilinmiyor. annesi ise vefat etmiş. çocuk 9 yaşında. Eşim balayından döner dönmez bana bu çocuğu evlat edinmek istediğini söyledi, şok oldum. ben kısırda değilim fakat eşim benden kendi öz çocuğunu doğurmamı istemek yerine bu kadının torununa sahip çıkmak istemesi beni şüphelendiriyor. Şimdi merak ettiğim eşim benim haberim olmaksızın bu çocuğu evlat edinebilir mi ? kanuni olarak benim rızam gerekir mi ? Bu çocuk eşimin gayri meşru çocuğu ise boşanmak istersem ne tür bir yol izlemeliyim. çünkü ben kendi çocuğumu doğurmak istiyorum. kayınvalidemde bir yıllık evliliğimiz içinde defalarca bana ve eşime ne olacak bu çocuğun hali diye sorup duruyor, anlamış değilim. çocuğa şu an ananesi bakıyor kendisi 85 yaşında. o ölürse bu çocuk ortada kalacak siz sahip çıkın diyor. Ananesinin 900 tl. emekli maaşı varmış. bu maaş torununa kalabilir mi ? Ayrıca eşimin evlilik öncesi babası tarafından alınmış değerli bir dairesi var. kayınvalidem bu çocuğu bizim önümüze sürerek, eşimin evlat edinmesini sağlayarak acaba bu çocuk üzerinden bu daireyi benden korumak adına bir menfaat sağlamak istiyor olabilir mi ? kanunen bu mümkün mü ?