Cevap: Gürültü Yapan Kiracı
Bu brinci kata taşınanlar psikolojik rahatsızlık sahibi mi? manyak mı ki böyle şeyler yapıyor?
Bir sebebi olmasın bu davranışların?
Psikolojileriyle ilgili bir fikrim yok fakat rahatsız olan kiracılar 6 senedir bu apartmanda ikamet etmektedirler. O yüzden kendilerini iyi tanıyorum. Onları tetikleyecek bir harekette bulunmuyorlar asla. Ayrıca gürültüleri birebir bende işittim.
Polis çağırırsınız.
Kabahatler kanununa göre gerekli cezayı polis verir.
Cezayı kanunları uygulamakla ve sükûneti sağlamakla görevli kolluk güçleri verir.
Caddede zabıta, polis ve jandarma bina içinde ise polis ve jandarma yetkilidir.
KABAHATLER KANUNU
Gürültü
MADDE 36.-
(1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
(2) Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
(3) Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına kolluk (jandarma ve polis) veya belediye zabıta görevlileri karar verir.
TüRT CEZA KANUNU
Kişilerin huzur ve sükununu bozma
MADDE 123 -
(1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Gürültüye neden olma
MADDE 183 -
(1) İlgili Kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
KAT MüLKiYETi KANUNU
KAT MALİKLERİNİN VE KAT İRTİFAKI SAHİPLERİNİN BORÇLARI
A) KAT MALİKLERİNİN BORÇLARI:
I - GENEL KURAL :
MADDE 18 -
Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim plânı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Süknâ) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur. Giderlere ve sigorta primlerine ait 20 nci madde hükmü saklıdır.
MEDENi KANUN
737:
III. Komşu hakkı
Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.
Bilgiler için teşekkür ederim. İlk etapta bende bi sözlü uyarıda bulunmayı düşünüyorum, daha sonra gerekli hukuki işlemleri yaparım diye düşünüyorum ..
Neden gürültü yapar insanlar?
Genellikle başkalarına saygısı olmadıklarından.
Bu türü anlıyoruz ve buna karşı yapılması gerekeni Sayın Hakkaniyetli yazmış.
Aama sizin olayınızda farklı bir durum var.
Saygısızlıkla ilgisi yok olayın.
Gürültü yapan şahsın çocuklar az gürültü ettiklerinde daha çok gürültü etmelerini söylediğini anladım okuduğum yazınızda.
Yani özellikle rahatsız etmek amaçlı bir şey var.
Bu ise sebepsiz olmaz.
Ama yanlış anlamayın; Bu gürültüyü yapmakta HAKLI dırlar demiyorum. SEBEP leri vardır diyorum.
Aksi halde gürültü edeceğim de diğerini rahatsız edeceğim diye plan ve eylem yapıyorsa buna psikopat denir ki çok tehlikeli bir durum bu.
Belki de kiracıyı kaçırtıp kendi tanıdıklarını getirmek istiyorlardır...
biraz komplo teorisi gibi oldu ama........:DD
Sayın senoleker, teşhisiniz doğru ve yerinde olabilir. Psikopatlık durumuda olabilir, çünkü benimde bir kaç kez farklı konularda yaptığım görüşmelerde kendini biraz belli etti aslında bende normal olmadığını düşünmüştüm. Fakat sebebi ne olabilir onu bilemiyorum. Bildiğim, rahatsız ettikleri kiracı bunun sebebi olmayacağı, çünkü 6 yıldır komşuluk ilişkimiz var ve gerçekten evde ki varlıkları ile yoklukları anlaşılmıcak derecede sakinler.
Sanırım rahatsız olan kiracı, bunu bir kaç kez uyardığından dolayı bunu kendine yediremeyen rahatsız eden kiracı işi inada bindirdi diye düşünüyorum. Tabi bu benim düşüncem.
Alıntı:
soneroktem rumuzlu üyeden alıntı
Sanırım rahatsız olan kiracı, bunu bir kaç kez uyardığından dolayı bunu kendine yediremeyen rahatsız eden kiracı işi inada bindirdi diye düşünüyorum.
Son derece mantıklı bir senaryo.
Kiracı; saygısızlığından dolayı gürültü eder, sizinki rahatsız olduğu konusunda kiracıyı uyarır. Bu uyarı da, işte benim EN BAŞTA bahsettiğim "sebep" olabilir.
Eğer sebebin bu olduğunu düşünüyorsanız, bu gürültüyü belgelemek en güzeli olur. Nasıl belgeleneceği konusunu ben tam bilemiyorum ama; en azından Sayın üye Hakkaniyetli'nin verdiği maddelere bakarsak; kabahatler kanununa göre işlem yaptırılır ve bu birkaç kez tekrarlanırsa TCK 123; ayrıca bu sırada bir psikiyatristen rapor alınırsa TCK 183 şartları yerine getirilmiş olabilir. Bunlar da kiracıyı yürürken parmaklarının ucuna basmaya zorlar bence :)