İşverenin Ücret Alacağını Libya Mahkemelerinde Görülmesi Talebi Hk.
Öncelikle iyi günler diliyorum,
- Mart 2008 - Şubat 2011 tarihleri arasında merkezi Türkiye'de bulunan bir inşaat firması ile İşkur'dan sözleşme yapıp çalıştım.
- Son aldığım ücret 3000$ idi ( İşkur sözleşmemde ücretim 700 $ )
- Çalıştığım yer : Libya
- Çalıştığım Firma : Türk şirketi ( İşkur Sözleşmemde İşveren Türk firması olarak görünüyor )
- Banka Dekontları ile gerçek aldığım ücreti tevsik edebiliyorum.
- İbraname ve İstifa dilekcesi imzalamadım. Libya'da çıkan karışıklıktan ötürü Devlet eliyle tahliye edildik.
- Toplam Tahakkuk Etmiş Alacağım ( Primler Hariç ) : 65.000 $
Ücret alacağımla ilgili olarak mevcut tüm belgelerimi Avukat'a verdim. Fakat kafamda soru işaretleri var çünkü avukatım çok fazla olumlu şeyler söylemedi şöyleki,
Anonim Şirketlerde yönetim kurulu şirketin üçüncü şahıslara olan borçlarından dolayı sorumlu değillermiş. ( Şirketin malvarlığı var belgi sigortalı olduğum şirketin içini boşaltmış olabilirler )
Davamın ne zaman sonuçlanacağı hakkında net bilgi alamıyorum yuvarlak ve temenni şeklinde cevaplar alıyorum.
Avukatlık ücreti ne kadar diye birkaç kez sorduğumda üç aşağı beş yukarı piyasa şartları belli yakın bir rakam olur diye söyledi. Henüz şirkete herhangi bir ihtarname göndermedi gerekçesi benimle benzer durumda olan fakat farklı avukatlarla çalışan işçilerin devam eden davaları var bu davalarda henüz bir bilirkişi raporu yok şirket işçiler için kesinlikle bizde çalışmadılar Libya firmasında çalıştılar iddasında. Avukatım diğer davalardaki bilirkişi raporunu referans gösterip dava açma niyetinde. Yetkili ve işinde ehil kişilerden öğrenmek istediklerim şunlar ;
1.Vekaletnamemde ahzu kabza ibaresi var dava lehime sonuçlanır ise ve Avukatımla ücret konusunda anlaşamaz isem neler yapabilirim?
2.Şirket bilirkişiyi etkileyip lehinde bir rapor çıkartırsa ben ne yapabilirim?
3.2011 Mart itibariyle alacağım olan 62.000 $ mesai ve hafta sonu tatilleri ile yaklaşık ne kadar olur yasal faizi dahil ?
4.Avukatıma ne kadar ücret borcum çıkar?
5.Sigorta primlerim asgari ücret üzerinden yatırıldı dava lehime sonuçlanırsa. SGK'ya eksik yatırılan primlerimin düzeltilmesi için ayrı bir davamı açmalıyım ve bu dava ne kadar sürer ?
6.Kıdem Tazminatım son aldığım dolar maaşı üzerinden mi hesaplanır ? İhbar Tazminatı da Alabilirmiyim?
Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler,
Cevap: İşverenin Ücret Alacağını Libya Mahkemelerinde Görülmesi Talebi Hk.
1-"Ahzu kabz" ifadesi, bildiğiniz gibi karşı taraftan (ya da gerekli yerlerden) size ödemek üzere para alma yetkisidir.
5-Kıdem tazminatı son aldığınız maaş üzerinden hesaplanır. Buna size sağlanan para karşılığı belirlenebilecek herşey eklenecek ve sadece damga vergisi kesilecek. İhbar tazminatı alabileceğiniz bir durum görünmüyor. Ancak asgari ücret göründüğünden bunun üzerinden hesap yapılacak zannedersem.
Cevap: İşverenin Ücret Alacağını Libya Mahkemelerinde Görülmesi Talebi Hk.
Teşekkürler karışık bir dava ama bekliyoruz bilirkişi raporunu sonucu burada paylaşacağım.