-
Ustalik Belgesi
Iyi Günler,
Sorumu yakin bir akrabamin problemine cözüm bulmak icin yaziyorum. Adi gecen kisi 37 yasinda, senelerdir yaptigi is deneyimi sonucu kendini su tesisati alaninda son derece iyi yetistirmis bir eleman. Bu kisi serbest meslek sahibi olarak calismak istemektedir. Ancak serbest meslek sahibi olarak calismasina izin vermesi gereken merci, ciraklik, kalfalik ve ustalik belgesi olmadan calismasinin mümkün olmadigini söylemekte. Bu kisi dalinda alisilmis ustalardan daha becerikli ve bilgi sahibidir ve her an bir sinavdan gecmeye hazirdir. Cevresindeki isverenler ona is yaptirmak icin siraya girmektedirler. Bu kisi önüne cikan bürokratik engelleri nasil asabilir ve yasal bir sekilde nasil serbest meslek sahibi olarak calisabilir? Serbest meslek sahibi olarak calisabilmesi icin baska ne gibi olanaklar söz konusu olabilir? Bu konuda kanun verileri ile bilgi verecek herkese simdiden tesekkürler.
Kisi daha evvel cesitli isverenler yaninda su tesisatcisi olarak birkac sene calismis, ancak isverenler kendisini sigorta yaptirmamis. Kendisi sigorta yaptirilmadigini cok sonralari ögrenmistir ve simdi su tesisatcisi olarak calistigini ispat etmesi mümkün degildir.
-
Cevap: Ustalik Belgesi
Esnaf ve Sanatkarlar konfederasyonu nun sitesinde aşağıdaki açıklamaları inceleyebilirsiniz.
-
Bu konuda hemen hemen her sene M.E.B af ile sınav düzenliyor sanırım.Bahsi geçen tesisatçı yaşı olduğu için kayıt olup kalfalık sınavına girmesi lazım.Merkezi eğitim merkezinden gerekli bilgi ve evrakları öğrenmesi gerekli.Ben erkek berberliği ile ilgili kalfalık belgesi almıştım.
Bu belgeleri daha önce mesela berberliği berberler odası veriyordu diplomaları.Bütün meslek gruplarına artık M.E.B yaptığı sınav ile veriyor.İlk okul mezunu bütün derslerden,lise mezunu belirli derslerden sınava giriyor.
Ben sınava gittiğim zaman 50-60 yaşında sınava belge için gelmiş olanlar vardı.
En kolay yol eğitim merkezine gidip şuan ne durumda onu öğrenirse zaman kaybetmemiş olur.Affı kaçırdımı 1 sene sonraya kalır.Şartlar uygun ise kalfalık ve ustalık belgesi çok uğraşmadan alabilir.Gerekli olan sorduğunuz o iş ile ilgili sigorta ödemeleri ile alakalı ödemelerin açıklaması ve yapılması gerekeni öğrenebilir.Benim şartlarım uygun değildi ustalığa başvuramadım.Yaşı olduğu için bahsedilen kişi sadece kalfalık ve ustalık belgesi alır.Çıraklık yok yani.
Biraz karışık anlattım olayı tam hatırlamıyorum kusura bakmayın.
-
Faruk Bey, verdiginiz detayli bilgiler icin cok tesekkür ederim.
-
Aklıma gelen bir bilgi,ben Samsunda belge almaya çalıştım.Berberler federasyonu başkanı hiç yardımcı olmadı.Hatta bana burada 2000 adet diplamalı kalfa var ne işin var berberlik ile demişti.Mesleki eğitime gittiğim zaman müdür mavini bana bu devletin tanıdığı bir hak onlara ne demişti.Demek istediğim bilgileri mesleki eğitimden alıp yapılacak yönlendirmeler daha faydalı olabilir en azından ben faydasını gördüm.
Ben kayıt dönemini kaçırmıştım müdür mavini sağ olsun yinede kayıt etmişti.Baş vuracak kişi mesela baş vuran bir kişiden yada internetten bakıp ta başvuru tarihlerini geçirdiğini görse dahi yinede mesleki eğitime gidip konuşmasında fayda görür.Kolay gelsin.