Askerlik tecil hakkım var mı ?
Merhabalar.. 1986 doğumluyum daha önce ne yoklamaya ne de şubeye gittim yurt dışı eğitim planları yaptığım günlerde önüme engel olarak çıkınca burada bir konu açıp soru sormak istedim.
Yurt dışında yabancı dil eğitimi almak istiyorum akabinde üniversite eğitimi ile devam edeceğim lakin vize için şartlardan biri askerlik tecil kağıdı. Ben 2005-2006 eğitim yılında bilgisayar mühendisliği kazandım fakat okula birkaç ay devam edip akabinde bıraktım. Sanıyorum o dönem okul tecil işlemlerimi yaptı lakin akabinde beni ne arayan ne soran oldu. Ne kağıt ne bir bildirim elime geçti kısacası o zamandan beri hala arayan soran yok askerlik ile ilgili olarak.
Amacım yurt dışına gidip 1 yıl dil eğitimi almak bundan sonra askerlik yapmak istiyorum. Şubeye gidersem ne olur ? Apar topar alırlar mı yoksa 1 yıl tecil edebilir miyim ? Nihayetinde hiç tecil etmedim şuana kadar çünkü muayene bile olmadım.
Bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevinirim, teşekkürler.
Cevap: Askerlik tecil hakkım var mı ?
Ülkemiz, 75 milyona dayanan ve genç nufusa sahip bir ülke.Her nekadar teknoloji, haberleşme, adrese dayalı nufus sistemindeki gelişmelerle kişilerin ulaşılabilirliğnii arttıysada devlet her ferdine her an ulaşamamakta ve yükümlülüklerini denetleyememektedir.Sık yaşanan taşınmalar, kişinin durumunun sürekli değişmesi(öğrenim, kayıt, çalışma,ayrılma vs), kanun ve yönetmeliklerin sürekli değişmesi, posta sisteminin dünyanın hiç bir yerinden 0 hatayla çalışmaması yükümlüler tarafından unutulmamalıdır.Bu yüzden bir yükümlülüğünüz varsa(askerlik, ödeme vs.) takip etmeniz sizin lehinizedir.Ne arayan oldu ne soran gibi oturduğu yerden bir şeyler olmasını beklemek zamanında halledilebilecek şeyleri zora sokmaktadır.Üniversiteden yıllar önce ayrıldığın ve şu an 26 yaşına geldiğini düşünürsek şu şartlarda askerlik yapmadan yurt dışına çıkman mümkün değil.Okuldan kayıt düştüğü andan itibaren askerlik şube haberdar edilir(iletişimde bir aksilik bir hata olmadıysa).Üniversite okumayan bir kişinin 20 yaşında askere gittiği en fazlada 2 sene nedensiz tecil yaptığı düşünülürse ortada 4 yıllık bir gecikme söz konusu.Şubede ne çıkacağını allah bilir.Kolay gelsin.