Gizli ayıp ve ihbar süresi
1995 Yılı Ekim ayında proje üzerinden sözleşme yaparak satın aldığımız konutlara 1996 Yılının Eylül ayında her türlü işlemleri tamamlayarak 24 aile olarak oturduk.Sözleşme de dış cephe yalıtımlı olacak ibaresi var ve projesi de öyle.Ancak zamanla bizler gelen doğalgaz faturalarından,şikayetlerden yalıtım olmadığı kanaatına vardık.Herkes ayrı ayrı sözleşme yapmıştı ve ama merkezi ısıtma da olduğundan yalıtım ortak bir sorundu.İlk yıl yeni bina,soğuk olabilir denildi.Sonraki yıl da sorun devam etti.Herkesin ikna edilmesi uzun sürdü ve nihayet 1999 yılı ortalarında karşıya ihbar yapılarak Tüketici Mahkemesine dava açıldı.Mahkeme 3 yıla yakın süren yargılama da 3 defa keşif yaptı.Bilirkişiler yalıtım olmadığı yönünde rapor verdiler,ancak 3. ve son keşifte hukukçı bilirkişi raporunda ihbar süresinde yapılmadı şeklinde rapor verince mahkeme davayı reddetti.
Benim sorum; Mahkeme gizli bir ayıpta ihbar süresi ile ile ilgili bir araştırma yapmadı,bizlere bu konuda bir soru sormadı,yasa öğrenir öğrenmez diyor,biz öğrendik,biraraya geldik ve dava açtık.Usul yönünden bozacaktı da neden 3 yıl dava sürdü.Mahkemenin, ihbar süresinin anlaşılması yönünden bir araştırma yapması gerekmezmiydi.Bizler 5 yıl zamanaşımı var diye düşündük ama haklıyken haksız olduk.Şimdi temyiz aşaması var ve bu konuda kesinleşmiş karar varmı,nasıl bir itirazımız olacak,bu konuda bilgisin paylaşanlara teşekkür ediyoruz şimdiden .
Cevap: Gizli ayıp ve ihbar süresi
TÜketici kanunu der ki:
"Bu madde ile ayıba karşı sorumlu tutulanlar, ayıba karşı daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemişlerse, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda beş yıldır. Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar. Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz."
Hukukçu bilirkişi neye dayanarak zamanında açılmadığını söyledi acaba? Zira bir binada izolasyon olduğunu bakar bakmaz anlamak mümkün değil ki. Bir uzman incelemesi ile anlaşılabilecek kusur doğal olarak "gizli ayıp" sınıfına girmeli diye düşünüyorum. Bu durumda da son cümleye istinaden 5 yıllık zaman aşımı bile işlememeli değil mi?
Cevap: Gizli ayıp ve ihbar süresi
Bu arada tarihlerde bir yanlışlık olmuş düzelterek yeniden yazdım.
2005 Yılı Ekim ayında proje üzerinden sözleşme yaparak satın aldığımız konutlara 2006 Yılının Eylül ayında her türlü işlemleri tamamlayarak 24 aile olarak oturduk.Sözleşme de dış cephe yalıtımlı olacak ibaresi var ve projesi de öyle.Ancak zamanla bizler gelen doğalgaz faturalarından,şikayetlerden yalıtım olmadığı kanaatına vardık.Herkes ayrı ayrı sözleşme yapmıştı ve ama merkezi ısıtma da olduğundan yalıtım ortak bir sorundu.İlk yıl yeni bina,soğuk olabilir denildi.Sonraki yıl da sorun devam etti.Herkesin ikna edilmesi uzun sürdü ve nihayet 2009 yılı ortalarında karşıya ihbar yapılarak Tüketici Mahkemesine dava açıldı.Mahkeme 3 yıla yakın süren yargılama da 3 defa keşif yaptı.Bilirkişiler yalıtım olmadığı yönünde rapor verdiler,ancak 3. ve son keşifte hukukçı bilirkişi raporunda ihbar süresinde yapılmadı şeklinde rapor verince mahkeme davayı reddetti.
Benim sorum; Mahkeme gizli bir ayıpta ihbar süresi ile ile ilgili bir araştırma yapmadı,bizlere bu konuda bir soru sormadı,yasa öğrenir öğrenmez diyor,biz öğrendik,biraraya geldik ve dava açtık.Usul yönünden bozacaktı da neden 3 yıl dava sürdü.Mahkemenin, ihbar süresinin anlaşılması yönünden bir araştırma yapması gerekmezmiydi.Bizler 5 yıl zamanaşımı var diye düşündük ama haklıyken haksız olduk.Şimdi temyiz aşaması var ve bu konuda kesinleşmiş karar varmı,nasıl bir itirazımız olacak,bu konuda bilgisin paylaşanlara teşekkür ediyoruz şimdiden .