Belirsiz süreli iş sözleşmesi
Merhaba arkadaşlar.
Çalıştığımız şirket bize Belirsiz iş sözleşmesi adı altında bir sözleşme imzalatmak istiyor. Fakat sözleşmede boş bırakmamızı istedikleri bazı kısımlar var örneğin aldığın maaş çalışmaya başladığın tarih vs. sözleşmeyi görmek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Ve sözleşmeye baktığınızda aradaki bazı sayfaların olmadığı göreceksiniz 15, 17 , 19 gibi aradaki bazı sayfalar yok bu sayfalarda ne yazıyor olabilir. ? ve sözleşmede anlamadığım bir bölüm var onu da sözleşme üzerinde işaretledim 14,2 yazıyor paragraf başında. Hukuksal terimler olduğu için bir fikir yürütemedim ve ufak bir hata yüzünden bana ve arkadaşlarıma pahalıya patlamamasını istiyorum. Ve bu sözleşmeyi imzaladığımızda firmaya veriyorsunuz fakat bizim elimizde herhangi bir sözleşme yok her iki tarafta da aynı sözleşmeden olması gerekmiyormu:alala ? Arkadaşlar sizden ricam böyle bir sözleşme imzalarken nelere dikkat edeceğimizi bize söylerseniz çok seviniriz. Askeri ücretin üstünde çalışıyoruz fakat bizi askeri ücretle çalışıyormuş gibi gösteriyorlar bunun bize bir zararı olurmu ?
Cevap: Belirsiz süreli iş sözleşmesi
ilginiz için teşekkür ederim. Peki ne diyebiliriz firmaya ?:(
Şartları bizim için oldukça ağır olan bu sözleşmeyi imzalamak istemiyoruz diyebilirsiniz.
Boş olan kısımları doldurmaları istesek o zaman uygun olurmu ?
Erdoğan Bey "sözleşme" ye göz attı mı bilmiyorum; Ancak bana bu sözleşme iş kanununun kopyası gibi geldi. Yani sözleşme olmadığında uygulanacak olan iş kanunundan alınma maddeler var. "Bizim de bir sözleşmemiz olsun bari" nevinden bir şeye benziyor. Zaten emek verilerek de hazırlanmamış, Bir kitaptan fotokopi yapılmış. Yeniden yazmamışlar bile.
Eksik bir sayfa yok gibi görünüyor. Sayfa numaraları anlamsız ya da hatalı sadece. Madde numaralarını takip edersek arada eksik yok.
Mavi kutuya aldığınız yer iş kanunundaki ihbar öneli ile ilgili cümlenin tekrarı. Garip / anormal bir şey değil. İşçi işten atıldığında ödenen "İhbar tazminatı" olayını açıklayan cümle.
İş kanunu ile bir karşılaştırın; cümle cümle karşılaştırmak birkaç saat süreceği için bunu ben yapamam ama siz yapabilirsiniz.
Bence HER SAYFASINA TARİH İSİM VE İMZA atarak imzalayın ve muhakkak bir kopyasını da siz alın; ama boş kısımları da imzalamadan ÖNCE doldurun.
Son sayfa da bordro hazırlamak için gerekli bilgiler. Onda da bir gariplik göremedim. Boşuna tedirgin olduğunuz kanaatindeyim.
Bu arada; Eğer şirketiniz ISO belgesi gibi bir şey alacaksa, bir denetime girdi ya da girecekse, yeni bir insan kaynakları müdürü geldiyse v.s. rutin bir iş olarak yapılmış olma ihtimali benim kanaatime göre anormal derecede yüksek.
Böyle bir sözleşmeyi imzaladıktan sonra işten ayrılma durumunda işveren bir tazminat isteyemez değil mi ? birde yazılı bildirmek demek istifa mektubu mu ? istifa etmeden önce ne kadar sürede vermemiz gerekiyor ?
Sn. Şenol eker in de belirttiği gibi, sözleşme örneğini açamadım, okuyamadım.
Yorumumu da, biz bu sözleşmeyi imzalamak istemiyoruz sözüne istinaden yapmıştım.
Asgari ücret üzerinde ücret alıp, asgari ücretli gibi göstererek prim ödemek iş kanununda yazmıyor :)
Son sorunuza gelirsek,
işten , iş kanununda belirtilen haklı sebepler dışında bir sebeple veya kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda ,ayrılacağınızı yasaya göre zaten işverene yazılı olarak bildirmekle yükümlüsünüz.
Bu önceden bildirimin adı da ihbar dır ve iş kanununda ihbar süresi olarak, çalışma süğrenize göre değişiklik gösteren ihbar süreleri tanımlanmıştır.
6 aya kadar çalışma süresi için:2 hafta
1,5 yıla kadar çalışma süresi için: 4 hafta
3yıla kadar çaılışma süresi için: 6 hafta
3 yıldan uzun çalışmasüresi için 8 hafta
ihbar süresine uyulması gerekir , sözleşmeyi fesheden tarafça.
Uyulmadığında, karşı tarafın ihbar tazminatı talep hakkı doğar.