Senetsiz alacak tespiti ve tahsili hakkında.
Merhaba.
İnşaat firmaları ve mimarlar için 3 boyutlu görsel tasarım işleri yapmaktayım. Meslektaşlarımın pek çok defa karşılaştığı kötü bir tututuma karşı, artık hukuki bir uğraş vermek istiyorum. Yaptığımız çalışmalara dair yazılı sözleşme olmadan, iş teslim etmek durumundayız. Kimi zaman müşterinin keyfi tavırları ile, alacağın tahsil edilememesi korkusuyla her isteğine uymak zorunda kalıyoruz. Benzer bir durum yakın geçmişte tekrar başıma geldi. Bir tanıdığımın çalışanı olduğu bir şirkete iş yapmak üzre telefonda anlaştım. Sonra şirket yetklisi ile sözlü olarak anlaştım. İşi yaptım, yaptığım işi defalaca yeniden yapmak durumunda kaldım. İşlerin çoğunu mail yolu ile teslim ettim. Fakat ödeme alamadım. Şirket yetkilileri defalarca alay eder bir tonla alacağımı erteledi. Ve vermeyeceklerini 3 aydır sürekli erteleyerek ( telefon ve yüzyüze görüşmelerde ) tamamen belli ettiler. Meslektaşlarım için de örnek bir hukuki hak arayışına girmek, ve alacağımı onların keyfi tavırlarıa göre silmemek istiyorum.
Şirket kasıtlı olarak ödeme yapmıyor. Ve bunu sanırım her işte diğer kişilere de yapıyorlar. Bu duruma karşı:
1- alacağım 2500 tl altında olacak şekilde ( hukuk mahkemeleri kanunu madde 200 e dayanarak) belirleyip tahsil edebilir miyim?
2- fikir ve sanat eserleri koruma yasaları çerçevesinde başka bir yol ile alacağımı tespit ve tahsil edebilir miyim?
3-Serbest iş yapan evde çalışan kişiler olarak sadece makbuz karşılığı iş yapıyoruz. Bu durum engel teşkil eder mi?
Alacağın ispatı için elimdeki veriler:
İşi ilk başta görüştüğüm, şu anda askerde olan eski ( alacaklı olduğum )şirket çalışanı arkadaşımın ifadesi ve şahitliği.
Yapılan çalışmalara ait bilgisayardaki dosyalar. ( bu çalışmaların yapılış tarihleri ve her bir çalışmanın orijinal halleri )
Şirket'in bana vermiş olduğu, çalışmaya ait olan proje dosyası ( kopyası )
Çalışmalarımın bazılarının gönderildiği e posta kayıtları.
Bu durum hakkında fikir vereblir misiniz? İzmir'de yaşıyorum, gerekirse hukiki danışmanlık ve temsil için görüşebilirim.
Cevap: Senetsiz alacak tespiti ve tahsili hakkında.
Alacağınız için elinizdeki belgelerle ilamsız takip başlatılabilir itiraz ederlerse itirazın iptali davası açılabilir. Avukat vasıtasıyla yapmanız daha iyi olur.