Vuk 359/b-2 ceza alır mıyım?
esnaf bi arkadaşımdan(fazlası olduğu için) diğer bi arkadaşıma fatura kestirdim.ve bundan dolayı hakkımda vuk 359/-2 dava acıldı faturayı ben kesen değilim kullanan ben değilim. avukat arkadaşlara soruyorum sizce ceza alırmıyım.kafa yemek üzereyim lğtfen yardımcı olun
Cevap: vuk 359/b-2 ceza alırmıyım
olayı detayıyla anlatırsanız bilgi verebilirim. anllattığınıza göre durumunuz 359. maddeye değil 360. maddeye girer. yani iştirak suçuna
olay aynen anlattığım gibi benim faturayla hiç ilgim yok ben kemedim ben kullanmadım. vergi dairesi rapor yazmış fatura sahte diye olan bana oldu hiç maddi menfaatim yok.duyduğumdan bu tarafa uyku uyuyamaz oldum. hayatımız yeri olmayan işler bunlar bir daha da aldığım ekmeğin bile fişini alıp yırtıp atacağım tövbe..
tamam fatura sahte olabilir ancak burada faturayı sizin getirdiğinizi belirten(yada sattığınızı) bir kişi olması lazım. bu nedenle raporda adınız geçmiştir. fakat raporda ne dendğini belirtmediniz. hakkınızdaki iddia ne bilmeden bişey diyemem. belki sizein için aracılık etti deniyor, belki komisyon karşılığı sattı deniyor. hakkınızdaki suç duyurusunun nedenyapıldığı önemli. eğer dediğiniz maddeden dava açıldı ise hakkınızda başka bir suçlama var demektir.
iddianame bugün elime geçti aynen dediğiniz gibi komisyon karşılığı satmakla suçlanıyorum.
faturayı komisyon karşılığı sağlamadığınızı ispatlayacaksınız. büyük ihtimalle ifade veren kişilerden biri faturayı sizin sağladığınızı belirtmiştir. sizde arkadaşınızın mal alacağını, o maldan satan bir arkadaşınız olduğunu onları tanıştırdığınızı başkada bir hususu bilmediğiniz yönünde ifadenizi şekillendirin. arkadaşımın fatura fazlası vardı, diğer arkadaşımında faturaya ihtiyacı vardı tarzından bir ifade vermeyiniz. o zamana durumunuz şahsi bir menfaat sağlamadan yapılan iştirak hükmüne girer. ancak arkdaşlarınızda vergi inceleme raporu yada vergi tekniği raporu mevcuttur oradan sizin hakkınızda verilen ifadeyi inceleyin. bol şans
n
3. yargı reformu yasa taslağını okudum şöyle bir madde okudum YUKARIDA BAHSETTİĞİM DAVAMA ETKİSİ OLURMU?? GEÇİCİ MADDE 1- Dava ve cezaların ertelenmesi
(1) 31 Aralık 2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adlî para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı;
a) Soruşturma evresinde, Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın kamu davasının açılmasının ertelenmesine,
b) Kovuşturma evresinde, kovuşturmanın ertelenmesine,
c) Kesinleşmiş olan mahkûmiyet hükümlerinin infazının ertelenmesine,
karar verilir. GEÇİCİ MADDE 1- Dava ve cezaların ertelenmesi
"basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup" cevap maddede açıkça belli. sizin durumunuzla ilgili değil.
Sizin olayınızda daha önceden sabıkanız yoksa ve komisyon aldığınıza dair bir belge de bulunamazsa hapis cezası alacağınızı sanmıyorum. Ancak vergi cezası alırsınız. Şimdiden bir avukatla anlaşarak davanızı takip etmenizde yarar var..