Cevap: Kıdem Tazminatı Hk.
Bordronuzdaki GİYDİRİLMİŞ ÜCRET üzerinden hesaplanır ve sadece damga vergisi kesilir. Gelir vergisi bile yok yanlış bilmiyorsam.
Dolayısı ile baz alınması gereken rakam 1,497.10 TL'nin de üzerinde olabilir (muhtemelen üzerinde) ama altında olmadığı kesin.
Tavan 2,800 lira olduğundan ve rakam bunu geçmediğinden sizi ilgilendirmiyor.
Yani GİYDİRİLMİŞ ÜCRET denilen ücret Sgk hizmet dökümünde gördüğümüz aylık kazançmı diyorsunuz?
Bordronuza bakmak lazım. Giydirilmiş ücret muhtemelen 1600 kadar olacak sizin rakamlarınızla.
Ama İk uzmanı maaş bordromdaki aylık ödenen brüt ücret üzerinden hesaplanacağını, yani yıl başına 1130 TL ödendiğini belirtti. Toplamda 3 yıl 10 ay için 4330 TL civarinda tazminat aldım. Sizin demenize göre bir hata olduğu aşikar değilmi? Ve hata var ise hukuksal süreci nasıl başlatabilirim.
Kimlik numaranıza kadar vermişsiniz. İyi de yarın öbürgün siteden kaldırın millet beni buluyor buradan diyeceksiniz ve kaldırmayacaklar. Ben de peşinen bunu vurgulamak istedim...
Haklısınız inanın bu konu beni şaşırttı ve çözüm bulamadığımdan vermiş bulundum. Konuyla ilgisi olmadığını sonradan fark ettim. Kaldırmak istedim fakat konuda düzenleme bağlantı bulamadığımdan kaldı öyle.
Site kurallarına göre ileti silinmiyor da dua edin bir yönetici insaf edip de kimlik bilgilerinizi silsin. Direkt talep etmeyin, silmezler. Takdirlerine kalmış...
Hizmet dökümünde gördüğünüz rakam , brüt gelirdir. O ay için işçiye ödenen ücretlerin tamamının brütüdür, yani prime esas kazançlarıdır o ay için.
Bu ödenen ücretler içinde varsa o ay ödenmiş olan yakacak yardımını da içerir, giyecek yardımını da içerir, bordroda gösterilen fazla çalışma ücretini de içerir orada gördüğünüz rakam.
Yakacak yemek giyecek vs süreklilik arz eden ilave ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınıyor olsa da, tek seferlik yapılmış prim veya varsa fazla çalışma ücretleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz, ama o aya ait bildirimlerde ödenen ücretin yükselmesini sağlar. ;)
O ay fazla çalışmanız varmıydı? Gerçek net ücretiniz ne kadardır? Bu bilgilerle birlikte daha doğru sonuca varmak mümkün olabilir.
Belirttiğiniz rakamlarla işverenin hesabı yanlıştır veya doğrudur demek mümkün olmamakla birlikte, bordronuzda görülen 1130TL brüt ücret ile ilgili bir sıkıntıdan bahsetmediğinizden yola çıkarak, o brüt ücretin gerçek aylık brüt ücretiniz olduğu sonucuna varıp, işvereninizin hesabının doğru olabileceğini düşünüyorum.