Haberleşmenin gizliliğini ihlâl MADDE 132. -
Merhabalar
1. İki samimi arkadaş arasındaki sms'leşme ,daha sonra taraflardan birinin ,3.kişiye(smsde geçen kişiye) bunu ifşa etmesi suçmudur ?
2. 3.kişi, iki samimi arkadaşın arasındaki özel iletişimde,kendisine hakaret edildiği sebeiyle dava açabilir mi ?
3 İki samimi arkadaş arasındaki sms'leşmede, taraflardan biri annesine kötü davrandığı için 3.kişiye öfkeyle sövdüyse , bu sistematik bir sövme değilde ,1 sms ile sınırlıysa,dava sonucu ne olur ?
4.Sms de ,arkaşının samimiyetine güvenip,ifşa etmiceğinin düşünerek bunu paylaşması.Kamuya açık,3.ncü kişiye doğrudan,3.ncü kişinin cep telefonuna bu sms atmaması.
olası davanın seyrini vesonuçunu ne yönde etkiler.
Saygılar. :)
madde 132 , haberleşmenin gizliliği ihlali...
Merhabalar
1. İki samimi arkadaş arasındaki sms'leşme ,daha sonra taraflardan birinin ,3.kişiye(smsde geçen kişiye) bunu ifşa etmesi suçmudur ?
2. 3.kişi, iki samimi arkadaşın arasındaki özel iletişimde,kendisine hakaret edildiği sebeiyle dava açabilir mi ?
3 İki samimi arkadaş arasındaki sms'leşmede, taraflardan biri annesine kötü davrandığı için 3.kişiye öfkeyle sövdüyse , bu sistematik bir sövme değilde ,1 sms ile sınırlıysa,dava sonucu ne olur ?
4.Sms de ,arkaşının samimiyetine güvenip,ifşa etmiceğinin düşünerek bunu paylaşması.Kamuya açık,3.ncü kişiye doğrudan,3.ncü kişinin cep telefonuna bu sms atmaması.
olası davanın seyrini vesonuçunu ne yönde etkiler.
Saygılar.
Cevap: Haberleşmenin gizliliğini ihlâl MADDE 132. -
Eklemek istediğim husus.Bir kişiye atılan sms ise sözkonusu olan ;
Hakaret suçu kişinin yüzüne karşı işlenebileceği gibi, yokluğunda da işlenebilir. Kanunumuz bu ikinci hususa 'gıyabında hakaret' demekte ve bu tür hakaretin cezalandırılabilmesi için en az üç kişiye hakareti oluşturan sözlerin söylenmesini aramaktadır. Dolayısıyla bir veya iki kişiye bir kimse hakkındaki tahkir edici sözlerin söylenmesi suç oluşturmamakta. Bu üç kişinin bir arada olması veya her birine ayrı ayrı söylenmesi mümkün (md. 125)
hükmü geçmez mi?
Ortada bir dava mı var?
Yoksa bu anlatımlar olasılık üstüne mi?
Ortada bir dava mı var?
merhaba
ortada bir dava söz konusu değil.Fakat işten ayrılan bayan çalışma bakanlığı incelemesinde tazmınat vs hakedişlere hak kazanmış ve şirket bunu muhtemel ödemeyecktir.Bu durumda iş mahkemesinde dava açılacak.
Tek sıkıntı bayanın kızının , arkadaşına(o işletmede çalışıyor,kız sonra çıkar sağlamak için mesajı patronuna veriyor) attığı bir mesajtaki,patronu için sölenmiş argo bir kelime ile tehdit edilmesidir.Yüksek lisans öğrencisi,sicil kaygısı. İş davasından sonra muhtemelen açılacaktır diye düşünüyorum.
Alıntı:
ismail32 rumuzlu üyeden alıntı
Ortada bir dava mı var?
Cevap: madde 132 , haberleşmenin gizliliği ihlali...
Eklemek istediğim husus.Bir kişiye atılan sms ise sözkonusu olan ;
Hakaret suçu kişinin yüzüne karşı işlenebileceği gibi, yokluğunda da işlenebilir. Kanunumuz bu ikinci hususa 'gıyabında hakaret' demekte ve bu tür hakaretin cezalandırılabilmesi için en az üç kişiye hakareti oluşturan sözlerin söylenmesini aramaktadır. Dolayısıyla bir veya iki kişiye bir kimse hakkındaki tahkir edici sözlerin söylenmesi suç oluşturmamakta. Bu üç kişinin bir arada olması veya her birine ayrı ayrı söylenmesi mümkün (md. 125)
hükmü geçmez mi?
Sn.batheon;
aynı konuyu farklı başlıklar altında tekrarlamak suretiyle forumkirliliği ve konu bütünlüğünün dağılmasına yol açtığınızın farkındamısınız?
Lütfen konu tekrarı yapmayın.
Sayın Erdoğan Kırcalı
Bilgi almak istediğim konu hem Bireysel iş hukukunu hemde ceza kanunu ilgilendirdiği için iki forumda açtım.Malum kiminin ilgi ve uzmanlık alanı Bireysel iş hukuku iken kimisisn Ceza kanunu olabiliyor.
132 madde-Hakaret kanunu ile ilgili (İletişim gizliliği) konunun, ceza kanunu mu,ceza muha. kanununa mı tabi olduğunu bilmediğimden ikisinde de açtım.
Ayrıca benden mi kaynaklanıyor yoksa siteden mı zaman zaman,inanılmaz yavaşlama olduğundan(alıntıla yap dedğimde 1 dk bekliyorum mesela) yanlış mesajın altına yeni bir konu açmış gibi olmuşum.Sonradan fark ettim ,hatta siz tazminat konusuna alıntı yapmıssınız.
Uzun lafın kısası forumlara yabancı olmayan biri olarak ,istemeyerek de olsa konu kirliliği yaptığımı kabul ediyorum.Kusura bakmayın lütfen.
Daha dikkatli olacağım
tck madde 125 (hakaret kanunu) ile ilgili,kendi araştırmalarımdan bulduğum çok güzel bir kaynak var,internette.Üniversite yüksek lisans bitirme tezi.Hakaret kanunu üzerine 190 sayfa.Oradan kaynak belirtmek süretiyle alıntı yapmam yasalmıdır.? Ben bilgi almak istediğim hususu bu tez sayesinde aldım.Amacım bilgi paylaşımıdır.Yoksa bazıları gibi istediğini elde ettikten sonra,foruma uğramamak değil. Tesekurler
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sn.batheon;
aynı konuyu farklı başlıklar altında tekrarlamak suretiyle forumkirliliği ve konu bütünlüğünün dağılmasına yol açtığınızın farkındamısınız?
Lütfen konu tekrarı yapmayın.