Arsamın İmar Durumunu Öğrenmek İçin Belediyeden Nasıl Yazı Alırım
Merhaba arkadaşlar belediyeden arsamın imar durumunu öğrenmek istiyorum bunun için belediyeye gittim, bana sözlü olarak yerimin durumunu söylediler yeşil alan geçiyormuş. Birde belediyeden yerimin akıbetinin ne olduğunu yazılı olarak almak istiyorum bunun için nasıl bir yazı yazmalıyım ve hangi bölüme baş vurmalıyım belediyede; bunu istememin nedeni bir yakınımız belediyeden böyle bir yazı alırsan belediye senin arsana 5 yıl boyunca bir çalışma yapmadıysa sen yerini değerlendire bilirsin belediyeyi mahkemeye verip arsanın değerini koruyarak para da alabilirsin dedi bu işi araştırmak istiyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,
Cevap: Arsamın İmar Durumunu Öğrenmek İçin Belediyeden Nasıl Yazı Alırım
Arazinin tapusu, arazi hisseli ise sahiplerinin her birinin imzasının bulunduğu çap isteği dilekçesi, sahibin veya sahiplerin nüfus cüzdanı fotokopisi ve kadastrodan ilgili yerin aplikasyon krokisini temin edip belediyenin imar işleri bölümüne başvurun. Harcını ödedikten sonra (yaklaşık 90-120 tl arası) ancak bu şekilde resmi bir evrak alabilirsiniz.
Yerinizde 18 uygulaması olmuş ise belediye dop oranı miktarinca(%40) kamu alanına yer bırakabilir. Yuzde 40ın üstünde kesilen pay için hak talep edebilirsiniz. Belediyenin kıymet taktir komisyonunca yerinize bir fiyat biçilir, belediyenin ödeneği iyiyse paranızı alırsınız.
Bahsettiğiniz 5 yıllık süre İmar kanununun 13.maddesinde idi. 13.maddenin o kısmı
Anayasa Mahkemesinin 29/12/1999 tarih ve E. 99/33, K. 99/51 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Dolayısıyla 5 yıllık süre artık yok.
eski bir konu fakat imar durumunu öğrenmek isteyen ve belediyeden yazılı bir belge almak isteyenlere yönelik yazıyorum.
İmar durumu; arsanın yapılaşma durumunu ve tipini, ve daha birçok durumu gösteren bir belgedir. Arsa üzerinde yapılaşmaya izin veriliyorsa yapılacak olan yapının kat sayısını, taban alanını vb bilgileri imar durumu üzerinde görebilirsiniz.
İmar durumunu öğrenebilmek için aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyarsınız.
- İmar durumu talep dilekçesi
- Tapunun aslı yada tapudan son bir ay içerisinde alınmış tapu kaydı
- Çap
Yukarıdaki belgelerle beraber ilgili belediyeye başvurduğunuzda imar durum belgenizi alabilirsiniz.