Mitral Valv Prolapsusu ve Mitral Yetmezlik Muafiyet Sağlar mı?
Merhaba arkadaşlar,
Merhaba hocalarım,
Bende MVP ve Mitral Yetmezlik var... İnternetteki araştırmalarıma göre bu durum askerliğe elverişsizliğe neden olurmuş. Yani arama tarama sonuçlarıma göre bu nedenden ötürü gidenler sadece bunu şubede doktora belirtmeyen kişilermiş...
Olayın kalp ile ilgisi olduğundan askeriyenin hassas olduğunu söyleyen de var, o anda tabip ne derse o olur diyen de...
Peki bu işin bir nizamı yok mudur? Mesela tecil etmek için muayene olduğumda doktor gataya sevk etmek istemedi. Diğer muayenende yaparız dedi.
Malum eğer muafiyet sağlıyorsa hayata dair planlarımı ona göre yapıcam. O yüzden bu hastalık hakkında bilgisi olan, veya hekim olan hocalarımdan bilgi konusunda yardım istiyorum.
Semptomlar;
-Çarpıntı,
-Ritm Bozukluğu,
-Eforda çok yorulma. (Merdiven dahi çıkarken yorulma, nefes nefese kalma)
-Nadiren bayılma (toplam 7-8 kere olmuştur. Daha fazla değil)
Çok teşekkürler...
Cevap: Mitral Valv Prolapsusu ve Mitral Yetmezlik Muafiyet Sağlar mı?
Anladığım kadarıyla İlk yoklamanı olmuşsun. Askere gitmeden son yoklama zamanında durumunu belge ve dosyalarla seni muayene eden tabibe bildir. Onlar seni askeri hastahaneye muayeneye gönderecekler. yapılan muayene sonunda TSK Sağlık muayene yönergesi Ek cetvelde yazan konulara girerse durumun askerliğe elverişsiz(çürük) raporunu tanzim edeceklert. ama sen bu arada sülüsünü alıp acemi birliğine de gidebilirsin işlemlerin orada devam eder ve çürük belgeni alır, evine dönersin. TSK bu konuda çok hassastır. TSK'ya sağlam asker gerekir, eğer yönergeye aykırı işlem yapılır ve sana da eğitimde bir şey olması durumunda o seni ilk muayene edenden senin Bl.K.na kadar herkes hesap verir. Bu riski kimse üzerine almak istemez. Ama gerçekleri bulmak için de çok sıkı tetkikler yapılacağını da unutma. artık verilen raporlara 4 ayrı birim tarafından bakılıyor. Yani sağlamsan kaçış yok. Çürüksen ayrı.
Alaylı Askeri Uzman
Cevap: Mitral Valv Prolapsusu ve Mitral Yetmezlik Muafiyet Sağlar mı?
Sayın talats,
Öncelikle vermiş olduğunuz bilgi ve ayırmış olduğunuz vakit için teşekkür ederim...
Durumum sanırım sınırda. Tam teşekküllü devlet hastanesinden aldığım raporlar ve onların uzman kardiyologlarının düşünceleri bu şekilde....
İnternette sağlık yeteneği yönetmeliğini araştırdım, mitral yetmezlik ne olursa olsun (sınırda veya ileri derecede) askeriyede muafiyet veriliyormuş. Nitekim subay olan bir asker mitral yetmezliği yüzünden görevden uzaklaştırılıyor ve bu subay dava açıp görevine geri dönmek için özel çaba sarfediyor. google'a MVP ve askerlik yazınca zaten çıkıyor dava sonucu da...
Kalp ile ilgili olduğu için de sizin de vurguladığınız gibi doktordan komutanlara kadar sorumluluğu çok geniş oluyor.
Bu durumda sağlık yeteneği yönetmeliğinin dışında doktorların elinde bir skala var mıdır? Mitral yetmezlik tamamen mi muafiyet sağlıyor yoksa giriş-orta-üst seviye olarak ayrılmışmıdır? Benim bulduğum yönetmelikte tek madde var...
Hem size hem de vakit harcayıp yardımcı olabilecek olan diğer arkadaşlara tekrar teşekkür ederim...
Saygılarımla