İcra Dairesi satılacak gayrimenkulün tapu örneğini vermiyor
İcra dairesinde satışa çıkartılmış bir gayrimenkulü banka kredi ile almak istiyorum. Banka gayrimenkulün krediye uygun olup olmadığını kontrol etmek için tapu fotokopisini istiyor. Banka bu şekilde kredi verildigini bildirdi. Ancak İcra dairesinde görevli kişiler dosyayı göstere miyeceklerini haliyle tapu fotokopisinide veremiyeceklerini bildirdiler. Bu bilgiye nasıl ulaşabilirim.
Eğer ilk ihaleye girer ve gayrimenkulü alırsam ek 10 günlük sürede bana tapu fotokopisini verme yetkileri varmı yoksa yine aynı şekilde paranın tamamını ödenmeden bu bilgiler paylaşılamıyormu.
Cevap: İcra Dairesi satılacak gayrimenkulün tapu örneğini vermiyor.
Fotokopiyi vermeyeceklerine dair bir uygulama yoksa, rüşvet istemişlerdir de siz anlamamışsınızdır???
Görevlilerden bir tanesi yardımcı olacaktı ancak belgeyi verelimmi diye görüşünü sordukları yetkili veremiyeceklerini bildirdi. Kredi için görüştüğüm bankacı normalde alabileceğim bir belge oldugunu daha önce bu şelilde kredi verildiğini ve işlemin yapıldığını belirttiler.
Benim merak ettiğim konu yasal olarak bana vermeme durumu varmıdır. Birde herkesin içinde nasıl rüşvet verebilirimki sonra bende zor durumda kalabilirim. Keyfi bir uygulama yapıyorsa görevli kime şikayet edebilirim.
Bankanın krediye uygunluğu araştırması için, ekspert gönderebilmesi için tapu fotokopisini almama engel bir mevzuat varmıdır. Forumda araştırdım ancak bilgi bulamadım. mevzuat.adalet.gov.tr adresinede baktım şikayet ile ilgili durumları açıklamış ancak benim konum mevzuata aykırımı değilmi bunu göremedim.
İcra daireleri ve işleyişi bilen bir kişi bilgi verirse sevinirim.
İlanda tapu bilgileri zaten yok mu? İlan eksik mi çıkmış?
Tapunun kendisini ne yapacak ki banka? Onu anlamadım.
Evin krediye uygun olup olmadığını belirleyebilmesi için tapunun fotokopisini istiyor. İlanda pafta numarası ve diger bilgiler var ancak bankacı kendi prosedürlerinde tapu fotokopisinin alınması ona göre ekspert gönderilip krediye uygunlugunun hesaplanacagını bildirdi.
Siz dosyadan fotokopi alamazsınız. Alacaklı veya onun avukatında vardır. Onlar size yardımcı olabilir.
Borçlu ve alacaklı hakkında bilgi talebinde bulundum memurun bana verdiği cevap aynen " seni ilgilendirmez" oldu. Zaten konuşma şekli ve uslubu beni burda konuyu sormama ve araştırmama itti.
Anlaşılan tek talip siz değilsiniz eve..
Bir ev satın alınırken, tapuya bakılmaz. Daha doğrusu tapu üzerindeki ada parsel numarasına bakılır -ki bu bilgiler zaten ilanda var- sonra bunlara dayanarak tapu kayıtlarına bakılır. Beldeiyeden bakılır v.s. Yani tapunun kendisinin istenmesindeki mantığı halen kavramadım. Tamamen bir işgüzarlık olduğu kanaatindeyim.