Yurtdışında açtıgım hesaptan elde ettigim forex gelirinin vergisi nasıl hesaplanır vergiye tabimidir?

İngilterede bir aracı kurumda forex hesabım var. Forex hesabından elde ettigim geliri Türkiyedeki hesabıma düzenli olarak aktarıyorum. Bunun vergilendirilmesi nasıl yapılmaktadır. Bazı hukukçular vergiden muaf diyor. Bazıları vergiye tabidir diyor. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap: Yurtdışında açtıgım hesaptan elde ettigim forex gelirinin vergisi nasıl hesaplanır vergiye tabimidir?

bu tarz soru sitede birçok defa cevaplandı. tam mükellefiyete tabi kişiler türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerden dolay vergilendirilirler. ancak vergiye tabi kazancın elde edildiği ülke türkiye ile çifte vergilendirme anlaşması yapmışsa o ülkede yapılan vergi kesintisi türkiyedekinden indirilir.işin özü geliriniz türkiyedeki vergi kanunlarının konusuna girmekte.

Cevap: Yurtdışında açtıgım hesaptan elde ettigim forex gelirinin vergisi nasıl hesaplanır vergiye tabimidir?

Sayın molyer bende geçmiş mesajları okurken sizin verdiginiz cevapları görünce size özel mesaj atacaktım. Forumda arattım ama anlattıgım spesifik duruma cevap bulamadım.
 İngilterede aracı kurumda şahıs hesabı açılıyor. Kuruma vergi olayını sordum. İngiltere vergi kesmez bulundugunuz ülkenin kanunlarına göre vergilendirilirsiniz diyor. Kısaca ingiltere vergi kesmiyor .GVk nın 37. maddesi 5. bölüm'' Kendi nam ve hesaplarına menkul kıymet alım - satımı ile devamlı olarak uğraşanların bu faaliyetlerinden vergi alınır'' diyor.
 Gvk nın 75. maddesi ''Döviz cinsinden yahut dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmaz'' diyor.
 Ben yurtdışındaki hesaptan döviz alıp satıyorum ve gelir elde ediyorum. Bu bir kereye mahsus birşeyde degil.
 Kısaca benim yaptıgım bu işlemler gelir sayılırmı vergi ödermiyim. Birisi diyor ki madde 75 e göre gelir sayılmaz .Öbürü diyorki bir çok kez yapıldıgı için gelir sayılır. 
 Türkiyedeki aracı kurumlarda bu tarz işlem yapanlar gelir vergisi ödemiyor. O zaman mantıken benimde ödemem gerekiyor. Ama hangisi dogru bilmiyorum.

sizin durumunuz 37. maddedeki ticari kazanca girmekte. diğer dediğiniz hususa gelince orada itfadan bahsetmekte yani, itfa: borcun borçlu tarafından bir defada veya belirli dönemlerde yapılan ödemelerle ortadan kaldırılması işlemi- bir kaç tanımı daha var. örnek verirsek bir yere 10000 dolar para verdiniz (dolar olarak)  verdiğinizde dolar 1 tlydi. parayı tahsil ettiğinizde ise dolar 1,5 tl oldu. bu aradaki değişimden doğan kazançtan bahsedilmekte.bu kazanç  menkul sermaye iradı olarak kabul edilmez denmekte. ancak sizin durumunuz devamlı olarak menkul mal alım satımı olduğu için ticari kazanç unsurunu oluşturmaktadır. mükellefiyet açtırmanızda yarar var. işlemleriniz banka üzerinden olduğu için tespit halinde söyleyebileceğiniz bir alternatifinizde olmaz.