Tescilli bir markaya ait domain'i satın almak ve satmak
Merhabalar,
Kısa zaman önce bir başkasının tescil ettirdiği bir markanın Türkçe karakterli domain'ini satın aldım.
Tescilli markanın Türkçe karakterli olmayan domain'i ise marka sahibine ait.
Örnek:
Marka sahibi catisma.com'a sahip ve de "çatışma" isimli markası tescilli iken, ben çatışma.com alan adını satın aldım.
Buradaki hukuki durumum nedir? Suç işlemiş mi oluyorum?
Bu domain'i bir web sitesi haline getirmeden ve kullanmadan satsam suç işlemiş olur muyum?
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Tescilli bir markaya ait domain'i satın almak ve satmak.
marka tescili hangi alanda yapılmış önce onu öğren.
marka tescilinin yapıldığı alanda domaini kullanma.
eğer markanın itibarını zedeleyecek şekilde almış oldugun domaını kullanırsan suç işlersin.
ama marka tescili yapıldıığı alan dışında domainini dilediğin gibi kullanabilirsin.
domaini başka birine satma olayı ise sorun çıkmaz.
sonuçta parasını ödeyerek aldıgın bir ürünü parasını alarak satabilirsin.
bu duurmda da satın alan kişinin yukarda yazdıkalrıma dikkat etmesi gerekir.
Zaten domain'i kullanma gibi bir amacım yok. Sadece al-sat mantığıyla hareket etmek istemiştim.
O nedenle önce marka sahibine satışı kendilerine yapmak istediğimi söyledim.
Adam agresifleşti ve tazminat davası açacağını söyledi. Ben de hukuki durumu merak ettim?
Sanırım ortada suç yok bu durumda?
uzantısı tr değilse, karşı tarafın itibarını zedeleyecek şekilde hareket etmez isen, aynı alan adını firmanın faaliyet gösterdiği alanlarda kullanmaz isen, firma aleyhinde haksız rekabet yaratacak şekilde kullanmaz isen sorun olmaz ama dikkat et domaini park ettiysen domain park sayfasındaki reklamlardan sorun çıkabilir (uygunsuz içerik yada haksız rekabet)